Egy hét alatt 144 milliárd dollárt veszített a kínai szolgáltatási szektor

Kína, koronavírus, Vuhan, Wuhan
Chinese passengers are checked body temperature by staffs wearing mask and rubber glove at the Spring Airlines check-in counter to board an airplane bound for Wuhan at Haneda International Airport in Tokyo on January 31, 2020. The number of the patients who have been infected with a new coronavirus has reached to 9,692 and the death toll has been confirmed over 213 so far as of January 31th in China. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A Nikkei Asian Review értesülései szerint az új vuhani koronavírus a kínai holdújév, azaz egy hét alatt összesen 144 milliárd dolláros veszteséget okozott többek között a turizmusban, a moziiparban és a szolgáltatások területén.
Vágólapra másolva!

A koronavírus járvány kitörése miatt egyre több kínai kényszerül otthon maradni és nagyon sokan mondták le utazásukat a kínai holdújév alatt is, ez pedig különösen negatív hatással van az ország gazdaságára, mivel ez a legjelentősebb ünnepi időszak. Az előrejelzések szerint az idén felére csökken az éttermek bevétele és korábban az Origó is megírta, hogy a mozik jegybevétele is jócskán elmaradhat az előzetesen várttól.

Szakértők arra számítottak, hogy idén még a tavalyit is jóval felülmúlják a jegyeladások, és az ebből befolyt bevétel pedig az ünnepi időszakban eléri az egymilliárd dollárt.

Jelenlegi becslések szerint azonban ez az összeg - a legjobb esetben is - legalább 25 százalékkal csökken a járvány miatt.

A nagy stúdiók is reagáltak a helyzetre és több olyan kasszasikerre esélyes film premierjét is eltolták, amelyekre tömegek lettek volna kíváncsiak.

illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masamine Kawaguchi

Bár ezeket a filmeket az év hátralevő részében bizonyára be fogják mutatni, de valószínűleg nem fogják annyian megnézni, mint amennyien láthatták volna, ha a holdújévi ünnepek alatt vetítették volna.

Kína legnagyobb hotpot láncát üzemeltető Haidilao International Holding nemrég bejelentette, hogy keddtől péntekig mind az 550 éttermük zárva tart majd 116 kínai városban.

A 300 éttermet üzemeltető Jiumaojiu Group szintén becsukja az összes vendéglátó egységét február 9-ig.

A kialakult helyzet miatt egy kantoni érdekképviselettel foglalkozó szervezet arra kérte levélben a tulajdonosokat, hogy a vírusra való tekintettel februárra ne kérjenek bérleti díjat az üzlethelyiséget bérlőktől, valamint a következő két hónapra is felezzék meg a költségeket, ezzel segítve a nehéz helyzetbe került étterem és bolttulajdonosokat.

A Wanda Group, amely 300 bevásárlóközpontot üzemeltet Kínában, egyébként pontosan így tett és eddig több mint 569 millió dollárnyi bérleti díjat engedett el.

Hasonló döntést hozott a bútorboltokat üzemeltető Red Star Macalline is. Ez azonban sokak számára kevés, hiszen például az éttermek kiadásainak átlagosan csak 10-15 százalékát teszi ki a bérleti díj.