Ködfátyol lepte be a szupermarketeket, senki sem tudta, miért

A man's arms pushing a shopping trolley full of groceries along a supermarket aisle.
Vágólapra másolva!
A hollandiai szupermarketekben egy ideje már misztikus ködfátyol lebeg a friss termények rekeszei fölött - írja a Store Insider.
Vágólapra másolva!

A földi felleget szerencsére mesterségesen állítják elő, és a célja, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket megvédje a kiszáradástól.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az élelmiszerüzletekben kitett friss termények egy része (például a zöldbab) hajlamos gyorsan ráncossá, illetve petyhüdtté válni.

Az áru így sokat veszít a vonzerejéből, és gyakran a szemétben végzi.

Egy Contronics nevű cég szerencsére kifejlesztett egy technológiát, amellyel tovább lehet üdén tartani a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az eljárást Dry Mistingnek, azaz "Száraz Ködképzésnek" nevezték el.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

A rendszer ultrahang felhasználásával tiszta, átszűrt vízből miniatűr aeroszolokat (egyszerű részecskék vagy folyadékcseppek az áramló levegőben) hoz létre.

Amikor ezt az „éteri" ködöt közvetlenül a termények fölé bocsátják, egy hűvös, nedves és egyúttal látványos levegőréteg alakul ki fölöttük.

A zöldségek és gyümölcsök így tovább tudják megőrizni a nedvességtartalmukat, vagyis hosszabb ideig lehet frissen tartani azokat.

A Contronics egyik képviselője azt nyilatkozta, az elmúlt nagyjából másfél évben, mintegy 500 holland üzletbe telepítették megoldásukat.