A tőzsdéket is megfertőzte a koronavírus

Horizontal FLAG WALL STREET (FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange.
Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported t
A Wall Street időt kér
Vágólapra másolva!
A nemzetközi tőzsdéket a múlt héten lefelé nyomták a koronavírus járvánnyal kapcsolatos negatív hírek, s ennek megfelelően a hazai részvények is esésnek indultak.
Vágólapra másolva!

A hétfői napot az európai papírok 2 százalék körüli zuhanással fejezték be a kínai koronavírus fejleményei miatt, miután egyre nagyobb és komolyabb gazdasági károkat okozni képes utazási korlátozások, illetve karantén van érvényben, és több megerősített információ szerint sem mond igazat a kínai kormány az eddigi áldozatok és megfertőződöttek számát illetően, ami akár a tízszerese is lehet a kommunikáltnak.

Az utazáshoz és a kereskedelemhez kapcsolódó vállalatok eredményét már rövid távon is érdemben érinthetik a jelenlegi korlátozások következményei,

illetve a menedékeszközök is emelkedésbe kapcsoltak, az arany hat éves csúcsán zárt.

A Fed tartotta a kamatokat

Az USA-ban három hónapja a leggyengébb napjukat zárták a vezető indexek a fenti okokból, de megfigyelők egy része mindennek ellenére is azt állítja, hogy Kína jóval hatékonyabban kezeli jelenleg a helyzetet, mint másfél évtizeddel ezelőtt a 800 halálos áldozatot követelő SARS vírus esetében.

A Fed múlt heti kamatdöntése megfelelt a várakozásoknak Forrás: AFP/Paul J. Richards

Noha a piacokat a hét közepén is a koronavírus terjedésével és gazdasági hatásaival kapcsolatos félelmek tartották nyomás alatt, néhány pozitív vállalati eredmény hatására emelkedni tudtak a nemzetközi tőzsdék.

Az európai tőzsdéken a spanyol Banco Santander vártnál jobb eredménye húzta fel a bankrészvényeket, a tengerentúli tőzsdéken pedig az Apple, a Boeing és a General Electric várakozásokat meghaladó eredményei voltak pozitív hatással. Ezzel szemben az AMD és az AT&T csalódást okoztak.

Történelmi csúcsra emelkedett múlt héten a budapesti tőzsde

A múlt hét elején történelmi csúcsra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Ismét soha nem látott magasságokba érkezett az OTP árfolyama, eközben a nemzetközi tőzsdék is a pozitív tartományban mozogtak. A hétfői csúcsdöntést követően korrekció jellemezte a hazai részvénypiacot. A hét első napján átlag feletti, 13,6 milliárd forintos forgalom mellett 0,6 százalékkal történelmi csúcsot döntött a BUX.

A Fed várakozásoknak megfelelő kamattartása, valamint további kivárásra utaló üzenete nem váltott ki piaci reakciókat, azonban Jerome Powell Fed elnök beszédében utalt a koronavírus miatti bizonytalanságokra, ami végül erodálta az emelkedést a Wall Streeten.

A WHO nem nyugtatta meg a piacokat

Csütörtökön Európában három nap után estek az indexek, a vártnál gyengébb gyorsjelentések, köztük a hagyományos légitársaságok és a Swatch Group várttól eltérő forgalmi adatai, továbbá a Siemens Gamesa profitvárakozásának csökkentése miatt. Emellett

a vírusjárvánnyal kapcsolatos félelmek is lefelé húzták az indexeket, miután a WHO globális vészhelyzetet hirdetett ugyan, de egyelőre még nem léptetnek életbe globális utazási korlátozásokat.

A tőzsdék világszerte estek a múlt héten a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A Wall Streeten a fentiek ellenére emelkedéssel zártak az indexek és a vállalatok is vegyes képet mutattak, a Facebook 6 százalékot esett, mivel a növekedésének lassulására figyelmeztetett, ami egy cég életciklusában szerintük az érett szakaszba lépés elkerülhetetlen része, a Microsoft viszont közel 3 százalékot emelkedett a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményszámokra. A hetet végül 2,5 és 1,8 százalék közötti csökkenéssel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 4,4, a londoni FTSE 4, a milánói börze pedig 3,1 százalékkal került lejjebb a múlt héten.

A hazai tőzsde vezető indexe a negatív nemzetközi hangulat hatására összességében 3,2 százalékos csökkenéssel fejezte be a heti kereskedést,

a magyar vezető papírok pedig 4,8 és 0,2 százalék közötti széles tartományban veszítettek értékükből, jelentős esést a Mol és az OTP szenvedett el.

Mélypontra zuhant a jüan

A jüan 2020-as mélypontjára esett hétfőn és a nyersanyagokhoz szorosan kötődő devizák is csökkenést mutattak a koronavírus terjedésének régiós gazdasági növekedésre kifejtett várható hatásai miatt. Az euró elengedte a nap kezdetén látott szolid erősödését, miután a német Ifo üzleti hangulat index a vártnál nagyobbat esett januárban, és továbbra sem látszik egyértelműen kereskedhető irány az európai gazdaságot illetően a volatilisen csapkodó adatok közepette.

A forint a 338 feletti történelmi mélypontra esett átmenetileg a nemzetközi „pánikhangulatban", aztán minimálisan visszaerősödött, a régiós körkép hasonló gyengülést mutatott, egyedül a román lej tartotta magát, de éves időtávon a forint grafikonja néz ki a leggyengébbnek.

Sokat veszített értékéből a jüan Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Esett a dollár csütörtökön, mivel

a 2,3 százalékos 2019-es éves amerikai GDP növekedés elmarad az előző évi 2,9 százalékos szinttől, elsősorban a beruházások visszaesésének következtében,

s habár a várakozásokat felülmúlta, de ez sem tudta feledtetni a járvány miatti félelmeket. Az amerikai GDP kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás 1,8 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, ami lassulás az előző negyedévhez képest, és mivel a monetáris politikának is fontos indikátora, így egy márciusi Fed kamatcsökkentés piaci árazás szerinti valószínűsége is 7-ről 18 százalékra nőtt az adatokat követően.

A 338 fölé szakadás után kissé erősödött a forint csütörtökön, de továbbra sem volt messze a mélypontjától. A dollár végül 0,6 százalékot gyengült az euróval szemben a hét folyamán, a hazai fizetőeszköz heti teljesítménye pedig 0,3 százalékos gyengülés volt az euróval szemben és 0,3 százalékos emelkedés a dollár ellenében, míg a régiós devizák főként szintén gyengültek.