Rablóbandák miatt veszélyben az aranybányák

aranyrúd arany rúd RECORD specialised old price COMMERCE wire supply HEAT golden YELLOW COLOUR CAST bars form GOLD liquid SILVER solid anp heights carat risen FLAME amsterdam pure OVEN koen sheen suyk melt lust
2010-10-07 AMSTERDAM - The gold price has risen to record heights. The company Cookson-Drijfhout is specialised in remelting old gold and silver. A man holds two gold bars. ANP XTRA KOEN SUYK
Vágólapra másolva!
Egyre aggasztóbb a Dél-afrikai Köztársaság aranykitermelésének helyzete, miután a tavalyi adatok szerint minden korábbinál több támadást követtek el aranylelőhelyek, illetve bányák ellen az országban - írja a Mining.com. A helyzet mind tarthatatlanabbá válik, különösen azért, mert egyes állítások szerint a rendőrség mind felszerelés, mind morál tekintetében egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a jól szervezett, komoly arzenállal támadó aranyrablókkal szemben.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben 15 fegyveres ütött rajta Dél-Afrikában a Witwatersrand-medencében a Gold Fields nevű vállalat egyik bányáján, amely a Bloomberg szerint a világ egyik legjelentősebb, 70 évre elegendő tartalékát rejti. A déli bánya egyúttal a legnagyobb aranykitermelési telephely a régióban, amely globálisan is az egyik legfontosabb helyszínnek számít. A fegyveres rablók túszokat ejtettek, és behatoltak az olvasztóműhelybe. A telephely fő trezorjába végül nem sikerült bejutniuk, így néhány óra után 500 ezer dollárnyi (mintegy 150 millió forint) értékű aranykoncentrátummal távoztak. Tették mindezt úgy, hogy a jelentések szerint állig fel voltak szerelve gépkarabélyokkal és automata fegyverekkel.

A valószínűleg 1955-ben készült felvételen egy aranybánya Witwatersrandban, Johannesburg közelében, a világ egyik legnagyobb aranytartalékán Forrás: Getty Images/Three Lions

A jelentések szerint nem ez az első eset, hogy ilyen jól szervezett rajtaütést hajtanak végre a gyanú szerint valamilyen fegyveres testületnél szerzett előélettel rendelkező rablók.

Tavaly 19 támadás történt az országban aranyfeldolgozó létesítmények ellen, ami a duplája a 2018-asnak.

A dél-afrikai bányaipari vállalatokat tömörítő szakmai szövetség adatai szerint a rajtaütésekben több mint 100 kilogramm aranyat vittek el a bűnözők, ami ötéves rekordot jelent. Könnyen lehet azonban, hogy a kár ennél is nagyobb, mivel az aranybányászati tanács szerint nem minden vállalat jelenti be veszteségeit.

"A bányavállalatok felfegyverzett bandák támadásai alatt állnak, és úgy tűnik, a rendőrség nincs a helyzet magaslatán", állítja Neal Fronerman, a Sibanye Gold nevű nagyvállalat ügyvezetője, amelynek egyik bányáját néhány héttel korábban szintén megtámadták. A bűnözőket akkor sikeresen visszaverték. "Mindennek hatása van persze a társadalomra is, ez törvénytelenség, ez egyenesen anarchia" - fejtette ki a cégvezető.

Az aranybányák elleni fegyveres erőszak csak egy része az országban az utóbbi tíz évben eluralkodó bűnözési hullámnak.

Dél-Afrikában megnőtt a gyilkosságok száma a korábbiakhoz képest - naponta 50-nél több emberölés történik -, a feszültség egyre nagyobb a világ egyik leginkább egyenlőtlen társadalmi viszonyaival rendelkező országában. Dél-Afrikában csak 1994-ben ért véget a rassz alapú megkülönböztetésen alapuló politikai rendszer, ám az egykor Afrika legfejlettebb gazdaságának számító ország azóta több nehézséggel kellett, hogy szembenézzen. Az egyik ilyen a fegyveres bűnözés, amelyben a szervezett, korábban a készpénzszállítmányok megcsapolására specializálódott bűnözői köröknek könnyű célpontot jelentenek az aranybányák.

Illusztráció Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

A jelek szerint pedig a rendőrség egyre nehezebben képes kezelni a helyzetet, amely most - írják a beszámolók - az ország egész aranyiparát egy "halálspirálba" lökheti. Emlékezetes, hogy a mostani elnök, Cyril Ramaphosa 2018-ban legfontosabb ígéretével, az erőszak és a bűnözés felszámolásával került elnöki hatalomra. Tavaly az erőszakos cselekedetek és a fegyveres rablások miatt az általa vezetett kormányzat a hadsereget volt kénytelen bevetni Fokvárosban, hogy esélyük legyen visszaszorítani a bandákhoz köthető gyilkosságokat.

- állítja Gareth Newham, aki az Institute for Security Studies nevű, afrikai biztonsági kérdésekkel foglalkozó, pretoriai székhelyű intézményben egy prevenciós program vezetője. A szakértő szerint az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőri erők kapacitásaik határára jutottak.

De hogyan érintheti ez az aranykitermelésére egykor oly büszke Dél-Afrikát, illetve az abban érdekelt cégeket?

Az biztos, hogy rendkívül érzékenyen. Dél-Afrikában az aranykitermelés és az aköré épített ipar 130 éves múltra tekint vissza.

Körülbelül 1880-ban készült felvétel a Witwatersrandról, egy aranybányászati telephelyen Forrás: Getty Images/Hulton Archive

Ám az ország, amely egykor a világpiac egyik legfontosabb ellátója volt - ahogy gyémántból is - fokozatosan veszített jelentőségéből. Annak ellenére, hogy tartalékai még mindig jelentősek világviszonylatban is - többek között az említett Witwatersrand-medencének köszönhetően -, termelése tíz év alatt látványosan a felére zuhant, 2018-ban már csak 120 tonna volt. Ez a világranglistán akkor a 9. helyre volt elég (Kína az első helyen ennek a három és félszeresét szállította):

Tavaly októberben a bányavállalatok képviselői a rendőrséget felügyelő miniszterrel egyeztettek arról, hogy külön egységet állítanak fel a bányatámadások visszaszorítására. A rendőrségnek különösen fontos lenne, hogy erőt demonstráljon, hiszen tavaly májusban a Gold One International egyik telephelyét félszáz fegyveres támadta meg, a kialakult tűzharcban pedig a rendőrségnek kellett végül visszavonulnia - ismertette a kínai hátterű vállalat helyi ügyekért felelős alelnöke. A támadásban egyébként a rablóknak sikerült aranyat zsákmányolniuk.

A Gold One ezt követően megnövelte a biztonsági szintet telephelyén, és szigorúbban lépett fel a belső visszaélések, aranylopások ellen is. A vállalatnál ugyanakkor attól tartanak, ez kevés lesz.

- mondta az alelnök.

A Sibanye, ami az ország egyik legnagyobb kitermelő vállalata, és amelynek telephelyeit szintén több támadás érte tavaly, ugyanúgy megerősítette a biztonságot. Rendszeres tréningeket tartanak a biztonsági személyzet részére, akik golyóálló mellényben, éjszaka pedig golyóálló ablakkal szerelt járművekben cirkálnak a telephelyeken. Ugyanakkor ez is kevés lehet, mert a kézifegyverekkel nem biztos, hogy eredményesen tudják felvenni a harcot az automata fegyverekkel felszerelt bűnözőkkel szemben.

Egyetlen telephely sem tud felkészülni emberrel és tűzerővel arra, hogy 20-30 támadó ellen védekezzen - állítja egy biztonsági szakértő, aki szerint a rajtaütések többsége katonai precizitást sugall, mind a tervezés, mind a kivitelezés terén.

A támadások nagy nyomás alá helyezik a dél-afrikai aranyipart.

A cégeknek rengeteget kell költeniük a biztonságra, ami különösen nagy teher a kisebb jelentőségű bányáiknál, ahol már eddig is meggyűlt a bajuk az illegális bányászokkal.

Dél-Afrikában találhatók a világ legmélyebb bányái, amelyek egyúttal - a később leszerelésre kerülő bányák területrehabilitációja miatt - geológiai kihívást is jelentenek a jövőnek. Az országban az egyre gyakoribb energiaellátási gondokkal együtt mindezek a körülmények egészen biztosan visszatartják a befektetőket Dél-Afrika bányászati szektorától. A Gold One alelnöke szerint mindez érthető: sokan már most túl kockázatosnak ítélik meg azt.