Konganak a kaszinók az ürességtől a szerencsejátékok fellegvárában

Utazás a világ legszebb kaszinóiba Venetian Macao - Makao Kína
Vágólapra másolva!
A koronavírus fenyegetése miatt, elképesztően leesett a látogatók száma a világ legnagyobb kaszinóközpontjában, Makaón, a különleges státuszú, Kínához tartozó területen. Az egykori portugál gyarmat szerencsejátékos intézményei általában zsúfolásig megtelnek a holdújévi munkaszüneti napokon, most viszont légzőmaszkos krupiéken kívül alig látni ott valakit.
Vágólapra másolva!

Mintegy 80 százalékkal visszaesett a látogatók száma Makaón a múlt héten, köszönhetően a koronavírustól való félelemnek. A világ legnagyobb szerencsjátékos központja az egyetlen olyan hely az országban, ahol kínai állampolgárok is próbára tehetik szerencséjüket, a szárazföldi Kínában ugyanis a szerencsejátékok tiltottak.

Kiürült a kaszinófellegvár a koronavírus miatt Forrás: Shutterstock

Nemcsak a játékosok, a turisták is elmaradtak: a XVII. században épült Szent Pál templom romjai a legfontosabb gyarmati örökségek közé tartoznak, a környéken azonban most alig látni mozgást - írja az Asia Times. Egy fiatal, Tajvanról érkezett turista az újságíróknak elmondta, bármerre is járt Makaón, mindenütt szájmaszkot viselő embereket látott, és a vendégektől megszokottaktól eltérően, nem készített senki fotókat a városnézésről.

A vírus komolyan sújthatja Makaó gazdaságát, melynek fő mozgatóerejét a szerencsejátékokból illetve a turizmusból származó bevétel adja.

Az idén januári adatok máris több mint 11 százalékos bevételcsökkenést mutatnak a játékok kapcsán, összehasonlítva az adatokat az előző év azonos időszakával. A kaszinók bejáratánál a személyzet minden tagja maszkot visel, és valamennyi betérőnek megmérik a testhőmérsékletét.

Egyelőre nem tudni, hogyan érinti egy esetleges elhúzódó válság Makaó lokális cégeit, ahol többségében kis- és középvállalkozások működnek. Ezek közvetlenül ráutaltak a látogatók költéseire. A makaói kormányzat megtiltotta a belépést mindenkinek, aki a járvány epicentrumának számító Hupej tartományból érkezik Makaóra.