Idehaza már javában zajlik a farsangi adóellenőrzés

Álarc, gyerekek, farsang
A rendezvényen álarcot is lehet készíteni
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a héten megkezdi a farsangi adóellenőrzéseket. A február 26-ig tartó báli időszakban az ország több megyéjében is célkeresztbe kerülnek a vendéglátással foglalkozó vállalkozások.
Vágólapra másolva!

Észak-Budapesten 2020. február közepéig a sport-, szórakoztató és szabadidős szolgáltatókat ellenőrzik.

Bács-Kiskun megyében ezen a héten február 3-án Solt és Kiskunfélegyháza, február 4-én Dunapataj térségében bukkannak fel a revizorok. 2020. február 10. és 16. között viszont egyetlen kijelölt településen, Madarason végeznek ellenőrzést az adóhivatal munkatársai. Elsősorban azon adózók számíthatnak a revizorok megjelenésére, akiknél az elmúlt évben nem volt ellenőrzés.

Bács-Kiskun megyében emellett egész évben ellenőrzik a vendéglátókat.

Baranya megyében az adóhivatal ellenőrei február 3. és 9. között a takarítók ellenőrzését végzik a megyeszékhely oktatási és egészségügyi intézményeiben. Emellett Pécsett, Villányban, Szalántán, Mohácson és Szentlőrincen, a vendéglátóhelyeken, a pékségekben, valamint a zöldség-, gyümölcs-kiskereskedőknél is felbukkanhatnak a héten.

A farsangi időszakban (2020. február 26. hamvazószerdáig) a jelmezkölcsönzőket, a használtruha-kereskedőket, valamint az egyéb farsangi termékeket értékesítőket is ellenőrzik a hivatal munkatársai.

A megye építkezésein továbbra is vizsgálják a revizorok a dolgozók foglalkoztatását.

Békés megyében az éttermeket, gyorséttermeket és pizzériákat ellenőrzi az adóhivatal,

itt az egyéb ellenőrzések mellett próbavásárlásokkal vizsgálják az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs alkalmazását is.

Csongrád megyében 2020. február 3. és 7. között a fitnesz- és edzőtermeket, sportcentrumokat ellenőrzik a NAV munkatársai.

Fejér megyében az első februári héten a vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

A farsangi, báli szezonhoz köthető kereskedők Baranya, Komárom-Esztergom és Pest megyében is számíthatnak az adóellenőrök felbukkanására Forrás: Shutterstock / Készítette: Bosnian

Heves megyében egész februárban zajlik majd az ellenőrzés a megyei ajándéküzleteknél, vendéglátóhelyeknél, éttermeknél.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2020. február 3. és 7. között az iskolai és munkahelyi büféket ellenőrzi az adóhivatal

Ugyancsak a farsangi időszakhoz köthető jelmez- és ruhakölcsönzőket, továbbá a használtruha-árusokat ellenőrzik az adóellenőrök Komárom-Esztergom megyében 2020. február 3. és 14. között. Hasonló profilú kereskedők számíthatnak a revizorok felbukkanására február 9-ig Pest megyében is, ahol a báli, farsangi, jelmez és egyéb ruházati termékek kölcsönzésével, valamint partikellékekkel foglalkozó vállalkozásokat ellenőrzik.

Az adóhivatal Somogy megyében az első februári héten kereskedelmi és vendéglátóhelyeken ellenőriz a megye teljes területén. A szokásos ellenőrzések mellett itt azt is vizsgálják a revizorok, hogy

az ellenőrzött vállalkozás elkészítette-e az év végi záróleltárát, valamint a melegkonyhás vendéglátóhelyekben a kedvezményes áfagyűjtőt a szabályoknak megfelelően használják-e.

Vas megyében február 7-ig a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik az adóhivatal munkatársai.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült.