Ezekben a több száz éves éttermekben ma is nyugodtan ebédelhet

régi, de ma is üzemelő éttermek
Vágólapra másolva!
Az új éttermek úgy bukkannak fel manapság, mint a gomba, majd sokszor ugyanolyan gyorsan el is tűnnek. Vannak azonban olyan helyek, amelyek kiállják az idő próbáját és akár ezer évig is oltják a vendégek szomját vagy csillapítják éhségét. A lengyel Haps.pl gasztrooldal összegyűjtötte ezeket a világ minden tájáról.
Vágólapra másolva!

14. Rules (Egyesült Királyság)

A Rules a legrégebbi londoni étterem, melyet 1789-ben alapított Thomas Rule. Kezdetben csak egy bár volt, amely a tenger gyümölcseit, elsősorban a kagylót szolgálta fel, mely egykor népszerű étel volt a szegényebb londoniak számára. Idővel azonban a tradicionális brit finomságokat is felvették a kínálatba.

Az évek során az étterem számos műalkotást, újságkivágást vagy képregényt halmozott fel, amelyek még mindig díszítik a belső teret.

A kiváló vendégek között szerepel Sir Henry Irving vagy a színész Laurence Olivier.

A Rules ma is elsősorban a hagyományos brit ételeket kínálja. Az étterem konyhája a marhahúsra, osztrigákra, süteményekre és pudingokra is specializálódott.

13. Tavares (Portugália)

A Tavares éttermet 1784-ben alapították Lisszabonban és a mai napig folyamatosan működött. A hely a XIX. században az értelmiség szentélyévé vált. Gyakran látogatott ide a híres portugál író, José Maria de Eça de Queirós.

Létrehozásától kezdve a hely felejthetetlen ízélményt nyújt vendégeinek. Gyönyörűen stilizált belső terekben mindenekelőtt halat és tenger gyümölcseit, valamint válogatott húsételeket fogyaszthatunk, Ibérico sertésekből.

Az árak mintegy 20 eurótól kezdődnek, a főételek ára 30-40 euró közt alakul.

12. The Griswold Inn (Egyesült Államok)

A Connecticutban, Essexben található Griswold Inn (vagy röviden 'Gris') az egyik legrégebbi amerikai étterem, amelyet valószínűleg 1776-ban alapítottak. 1812-ben, a háború alatt, ez a brit hadsereg katonáinak kezébe került, akik ott szervezték meg a parancsnokságot.

A 'Gris' jelenleg is virágzik, és a helyi sajtó szerint Connecticutban a legjobb villásreggelit itt lehet enni. Kipróbálhatjuk az "új-angliai" konyhára jellemző finomságokat, a friss tenger gyümölcseit marhahússal és kiváló minőségű baromfival.

Az árak 3-7 dollártól indulnak, egy főétel (például grillezett töltött marhahúsborda) 30 dollárba kerül.

The Griswold Inn (1776-ban nyílt meg) Forrás: Shutterstock

11. Sobrino de Botin (Spanyolország)

A madridi Sobrino de Botin-ot 1725-ben alapította Jean Botin francia tulajdonos és felesége.

A Guinness Rekordok könyve szerint ez a világ legrégebbi folyamatosan működő étterme.

A hely kezdetben Casa Botin névre hallgatott. Valószínűleg akkor változott meg, amikor a tulajdonos unokaöccse megörökölte, (a sobrino spanyol szó magyarul unokaöccsöt jelent). A 20. század elején az étterem a González család kezébe került, amely ma is a tulajdonosa.

Az étterem küszöbét számos ismert embert átlépte. Francisco Goya fiatalkorában a konyhai mosogatóban dolgozott. Sok híres író megemlíti a helyet könyveiben, köztük Ernest Hemingway vagy Frederick Forsyth. Az étterem évek óta sült malacokra (amelyekről Hemingway írt a „Felkel a nap is" című regényben), valamint különleges ízű fokhagymás levesre specializálódott.

Egy főétel ára körülbelül 25-30 euró között mozog.

A Sobrino de Botin étterem Madridban (1725-ben nyílt meg) Forrás: Shutterstock

10. Café Procope (Franciaország)

Az 1686-ban alapított Café Procope a párizsi intelligencia, valamint a közeli Comédie-Française - a Francia Nemzeti Színház - szerelmeseinek és színészeinek találkozóhelye volt, létezésének kezdete óta.

Többek között a Café Procope vendégei voltak Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin.

Egy időben a francia forradalom vezetőinek, köztük Robespierre-nek és Dantonnak otthonául is szolgált. A német természettudós, Alexander von Humboldt szintén tiszteletét tette a Café Procope-ban, valamint George Sand és Alfred Musset írók is.

1988-89 között az éttermet felújították, dekorációja a tizennyolcadik század stílusának megfelelő lett. Az étteremben a francia konyha különlegességeit szolgálják fel, ideértve a francia hagymalevest, a libamájat vagy creme brulée-t (francia desszertspecialitás).

Az árak 20 eurótól indulnak, egy főétel általában 40 euró környékén mozog, de egy fél kiló homár 80 euróba kerül.

Le Procope étterem (1686-ban nyílt meg) Forrás: AFP/Photo12/Gilles Targat

9. A La Petite Chaise (Franciaország)

A A La Petite Chaise valószínűleg Párizs legrégebbi étterme, amelyet 1680-ban nyitottak meg. Kívülről nem sokat változott 1900 óta.

Az étterem illusztris vendégeket is vonzott, köztük II. Lajos Fülöp herceget és tanácsadóját, Dubois bíborost. De itt étkeztek Alfred de Musset, George Sand és François-René de Chateaubriand írók is.

Ma A La Petite Chaise-ben főleg klasszikus francia ételekből válogathatunk. Állítólag különösen érdemes megkóstolni a francia hagymalevest és a burgundi csigákat.

Az árak egy teljes étkezésre nézve mintegy 30 eurót tesznek ki, beleértve az előételt, a főételt és a desszertet is.

A la petite chaise étterem Párizsban (1681-ben nyílt meg) Forrás: AFP

8. White Horse Tavern (Egyesült Államok)

A Rhode Island Newportban található White Horse Tavern kocsmát 1673-ban alapították. Maga az épület, amelyben a helyiségek találhatók, 1652-ben épült. Keletkezésekor a White Horse Tavern olyan hely volt, ahol gyarmatosítók, brit katonák és tengerészek szálltak meg.

Ma elsősorban friss tenger gyümölcseit és a helyi beszállítóktól származó válogatott húsokat ehetünk. A közelben található sörfőzdék kézműves sörei is megrendelhetők a bárban. Ha hűvös van, akkor a téglából épített kandalló mellett melegedhetünk fel. Az induló árak 20 dollár körül vannak, míg a főételek 30-40 dollárt kóstálnak.

The White Horse Tavern étterem (1673 óta működik) Forrás: AFP/robertharding/Robert Francis

7. Zur letzten Instanz (Németország)

A berlini Zur letzten Instanz éttermet 1621-ben alapították.

A vendégek között volt állítólag Napóleon Bonaparte, Charlie Chaplin, Jacques Chirac és Gerhard Shroeder is.

Az éttermet 1920-ban felújították, jelenlegi berendezéseinek nagy része abból időszakból származik. De vannak még olyan bútorok is a vendéglőben, amelyeket az étterem megnyitása óta őriznek.

A sertéssültek mellett a hely specialitása a helyi kézműves sör is.

Az előételek ára néhány eurótól indul, a a főételek 20-30 euróba kerülnek.

6. Honke Owariya (Japán)

A Honke Owariya Restaurant Kiotóban található. Valószínűleg 1465-ben alapították. Kezdetben ez csak egy kis vendéglátó egység volt, ám az idő múlásával a város egyik legismertebb étterme és fő turisztikai látványossága lett.

A Honke Owariya specialitása soba tésztával - hajdina lisztből - készült. A leves vagy desszert ára körülbelül 500 jen (kb. 1400 forint), egy főételért kb. 700-1000 jent (kb. 2000-2800 forintot) kell fizetni.

5. Zum Franziskaner (Svédország)

A Zum Franziskaner Stockholm legrégebbi étterme és 1421 óta működik. Szecessziós stílusú, gyönyörű bútorokat találhatunk az étteremben, ahol elsősorban hagyományos svéd ételekből rendelhetünk, köztük a gravlaxot (pácolt lazac) vagy a köttbullart (svéd húsgombóc).

Ebben az étteremben az árak magasabbak, mintegy 110-130 koronát (kb. 3500-4100 forintot) kell fizetni egy előételért, egy főételért pedig 288 koronát (kb. 9000 forintot).

4. Bianyifang (Kína)

A Pekingben található Bianyifang vendéglő az egyik legrégebbi kínai étterem. Valószínűleg 1416-ban alapították. Xianfeng császár uralkodása óta szolgálja az éhes vendégeket.

Egy fél kacsáért körülbelül 100 jüant (kb. 4300 forintot) kell fizetni.

3. Piwnica Świdnicka (Lengyelország)

Az első három helyezett közé kerülhetett a wrocławi Piwnica Świdnicka étterem, mely a régi wrocławi városháza alagsorában nyílt meg 1275 körül. Kezdetben csak ez az egy városi vendéglő volt, ahol a közeli sörfőzde sörét szolgálták fel.

A II. világháború alatt és azt követő 15 évben a Piwnica Świdnicka zárva volt. Bár a katonai hadműveletek során nem szenvedett túl nagy kárt, minden meglévő berendezése eltűnt. 1960-ban felújították és működő ifjúsági klubnak szánták, ahol lesz kávézó, étterem, moziterem és játékterem. A 20. század végén azonban újabb átalakuláson ment keresztül, amelynek köszönhetően helyreállították a korábbi városi vendéglő funkcióját.

Az árak 12-30 zlotyttól (950-2300 forint) indulnak, míg a főételekért 34-70 zlotyt (2700-5500 forintot) kérnek el.

2. Wurstkuchl (Németország)

Regensburgban található a Wurstkuchl étterem, amelyet 1135-ben építettek és tulajdonképpen a helyi hídépítést felügyelő irodájaként szolgált 1146-ig. Amikor a híd elkészült, a kis épületből étterem lelt, amely egyszerű ételeket kínált a környéken élő munkások számára.

A kolbászokat - az étterem jelenlegi specialitását - valószínűleg a 18. században kezdték felszolgálni a vendéglőben. A tizenkilencedik században a Wurstkuchl családi tulajdonba került és maradt is a mai napig.

Egy adag kolbászért (6–12 darab) 9–18 eurót (3-6 ezer forintot) kell fizetni.

1. Stiftskeller St. Peter (Ausztria)

Végül pedig íme a legrégebbi, ma is üzemelő étterem, melyet megtalált a Haps.pl gasztrooldal. A Szent Stiftskeller Péter étterem a kolostor falain belül található Salzburgban.

Első említése Alkuin tudóstól származik, akinek a 803-as nyilvántartásában már szerepelt az étterem.

A étterem vendége volt többek közt Haydn osztrák zeneszerző, de egyes források szerint Mozart családja is szerzett kulináris élvezeteket a vendéglőben.

Mozart zenéje egyébként ma is hallható itt, a heti Mozart vacsorák alatt, melyeket hagyományosan, gyertyafénynél tartanak meg.

Az árak mintegy 50 eurótól (17 ezer forinttól) indulnak.

Forrás további képekkel: Haps.pl