A gazdaságra is hatással lehet a koronavírus

Vuhan, 2020. január 30. Kórházi orvosok védőfelszerelésben néznek egy CT-felvételt a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. A kínai egészségügyi hatóságok szerint eddig 170 ember halt meg a koronavírus új, először Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben, a fertőzöttek száma meghaladja a hétezret. A kórokozó a világ több országában megjelent. MTI/AP/Chinatopix
Vágólapra másolva!
Az idegenforgalomnak komoly kihívást jelent a koronavírus-járvány, aminek lehetnek a turizmuson túlmenő gazdasági hatásai is. Ezt mondta Halmai Péter egyetemi tanár az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Vágólapra másolva!

A közgazdász elmondása szerint az amerikai-kínai kereskedelmi viták enyhülése ígéretesebbé tette a világgazdasági kilátásokat.

A koronavírus megjelenése nem várt tényező, ami kedvezőtlen irányú eltérést jelent azokhoz a gazdasági folyamatokhoz képest, amiket előzetesen elterveztek.

Forrás: MTI/AP/Chinatopix/-

Halmai Péter jelezte, hogy a gazdasági következmények átgondolása jelenleg még tart. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a járvány terjedésének sebessége, jellege, a probléma kezelésének módja hatással lehet a gazdaságra.

Fontos lenne lassítani a vírus terjedését, kézben tartani a folyamatokat, mert akkor a gazdasági következmények is kezelhetők lesznek.

A jelenlegi ismeretek szerint a világgazdaság folyamataiban nagyon drámai eltérésre nem kell számítani, de ez nem lehetetlen.