Kanyarban az újabb 1000 milliárd dolláros cégek?

Mastercard, bankkártya
MasterCard is said to have overcharged banks for transaction costs between 1992 and 2007. Some 46 million consumers suffered extra costs due to the banks putting the charges through to customers. A claim has been filed in the UK against the credit card company. Bydgoszcz, Poland, on September 9 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A szárnyaló részvényárfolyamoknak köszönhetően egyre értékesebbek az S&P 500 index nagy bankkártya vállalatai, a Visa és a Mastercard. Ha pedig folytatódik a jelenlegi növekedési ütem, hamarosan akár mindkét cég piaci értéke elérheti az 1000 milliárd dollárt is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év elég jól sikerült a Visa és a Mastercard számára. A két társaság részvényárfolyama ugyanis egyaránt durván 50 százalékot emelkedett. Bár a részvények nem biztos, hogy a jövőben is képesek lesznek tartani ezt a látványos növekedési ütemet, ha az elmúlt három év átlagos bővülését sikerülne hozni a következő években is, akkor a két cég piaci értéke 2023-ra átlépné az 1000 milliárd dolláros álomhatárt – írja a Reuters.

A Visa részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Összevetésképpen, ezzel a Visa és a Mastercard maga mögé tudná szorítani például a Facebookot vagy a Berkshire Hathawayt – már amennyiben utóbbiak is az átlagos ütemben nőnek.

A Visa piaci értéke a csütörtöki záróár alapján 449 milliárd dollár volt, míg a Matercard nagyjából 324 milliárd dolláron állt.

Jelenleg egyébként az 1000 milliárdos klub az Apple-t, a Microsoftot, valamint a Google anyacégét, az Alphabetet foglalja magában. Az Amazon épp az álomhatár kapujában áll, miután 2018-ban már sikerült rövid időre belépnie az elit csoportba.

Az elemzés kiemeli, hogy a két bankkártya vállalat elsősorban az online vásárlások és tranzakciók lendületes megugrásának köszönheti a növekedését. A Visa és a Mastercard bevételei emellett közel megduplázódtak az elmúlt öt pénzügyi év során. A Visának ez közel 23 milliárdot, míg a Mastercardnak 17 milliárd dollárt jelentett. Az egy részvényre eső, megtisztított profitok szintén megkétszereződtek a cégeknél ugyanebben az időszakban.

Szép csendben hatalmasra nő a két piacvezető bankkártya vállalat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

A jövő pedig valóban fényes lehet a két cég számára, ha a jelenlegi trendekből indulunk ki. A globális vásárlások (leszámítva Kínát) 43 százalékát bonyolítják ugyanis manapság digitális eszközökkel, míg 2010-ben ez az arány még csak 28 százalék volt – mondta Lisa Ellis, a MoffetNathanson vezető elemzője.

A Visa egyébként a teljes hitel- és bankkártya piac 60 százalékát uralja, míg a Mastercard 30 százalékot. Összevetésképpen, az American Express például csupán csak 8,5 százalékos részesedéssel bír.

A Mastercard részvényének teljesítménye Forrás: Investing.com

Tőzsdei szempontból különösen érdekes, hogy a Visa és a Mastercard egyike sem a pénzügyi szektorhoz tartozik az S&P 500 indexen belül, hanem az információs technológiai vállalatok köréhez. A csoportban pedig olyan sztárok kapják a legtöbb figyelmet, mint az Apple, a Microsoft vagy az Intel,

miközben a két kártyacég teljesítménye igen nagy szerepet játszott abban, hogy a technológiai részvények ralizhattak az elmúlt időszakban.

Mindez meg is látszik a két társaság értékeltségén. A következő 12 hónapra várt profitokkal összevetve, a Visa 31-szeres, míg a Mastercard 35-szörös árfolyamon forog. Ez azt jelenti, hogy a két vállalat igen drágának számít, és mindkét papírral magasabb prémiummal kereskednek, mint az elmúlt öt év átlaga.