Űrhotelt épít turistáknak a NASA

ISS
Vágólapra másolva!
A NASA kiválasztotta azt a céget, amely turistáknak szóló szállást építhet a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolva. A lépés célja, hogy az űrtechnikai fejlesztésekbe jobban bevonják a magánszektort.
Vágólapra másolva!

A NASA megnevezte azt a társaságot, amely magánszállást épít majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az új modul az űrhajósok, később pedig az űrturisták számára is használható lesz.

A mellékállomás kutatásokra és szerelésre is alkalmas lesz, nagyméretű megfigyelőablakkal a Föld felé - közölte a texasi Axiom cég, amely megépíti majd a modult.

Az Axiom úgy tervezi a létesítményt, hogy az önálló űrállomásként is működhessen, ha az ISS-t leszerelnék.

Az új modul megnyitása 2024-ben várható.

Már idén űrturisták érkezhetnek az űrbe, akik 2024-től az új mellékállomást is használhatják majd a Nemzetközi Űrállomáson (a kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

A NASA már tavaly bejelentette, hogy lehetővé teszi űrutazó turisták feljutását az ISS-re. A lépés célja, hogy az amerikai kormányzati űrügynökség jobban bevonja a kereskedelmi szférát az űrtechnikai fejlesztésekbe, illetve azok finanszírozásába.

Az első űrturisták várhatóan már az idei évben megérkeznek az ISS-re.

Új modul lehetővé tenné, hogy több ember is eljuthasson az űrállomásra, teret biztosítana továbbá olyan kutatásokra is, mint az elszigeteltség vagy a Föld megfigyelése.

Az Axiom azzal számol, hogy a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg végzett munka fokozatosan átkerül majd az új állomásra, lehetővé téve, hogy a munka megszakítás nélkül folyhasson az ISS leszerelésekor is. Ettől kezdve a NASA-nak nem kéne fizetnie az ISS működtetéséért vagy annak lecseréléséért.

Az Axiom még 2018-ban bízta meg Philippe Starck tervezőt, hogy hozzon létre belső tereket egy űrállomás lakómoduljára, amelyből a szakember szerint egy „kényelmes és barátságos tojás" született, mely a magzati univerzumhoz hasonló anyagokat és színeket tartalmaz. A falakat a sajtóközlemény szerinti megfogalmazással több száz, változó színű nano-LED-ekkel világítják meg, illeszkedve a nagy ablakon keresztül látható világegyetemi kilátáshoz. A nappali és az éjszakai fények, színárnyalatok hatására a tojás ozmózisszerű hangulatot áraszt majd, mely a bioritmushoz alkalmazkodva folyamatos változásban lesz.

Forrás: Independent.co.uk