Száguld az arany, mégis csökkent tavaly iránta a kereslet

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A globális aranykereslet tavaly 1 százalékkal csökkent, miközben rendkívüli mértékben megugrott a befektetői tőkebeáramlás az arannyal összefüggő eszközökbe. Az adatok szerint jól látszik, hogy 2019 második felében kezdett el lendületesen csökkenni a világ aranykereslete.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen 4355,7 tonnás volt a teljes globális aranykereslet, ami 1 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől. Az éves csökkenésért azonban teljes egészében a második félév felel, amikor 10 százalékkal volt alacsonyabb a kereslet, mint 2018 azonos időszakában – derül ki a World Gold Council (WGC) elemzéséből.

A legnagyobb esést a tavalyi negyedik negyedév produkálta. Ekkor, éves alapon, 19 százalékkal, 1045,2 tonnára süllyedt az összesített kereslet. A második féléves esést elsősorban az ékszerek, az aranyrudak, valamint az érmebefektetések iránti étvágy zsugorodása hajtotta.

Merre mozdul el az arany piaca 2020-ban?

Az arany árfolyama jövőre 9 százalékot ugorhat, és elérheti akár az 1600 dolláros unciánkénti árfolyamot március végére - mondják a Goldman Sachs elemzői. A banknál úgy látják, elsősorban a globális recessziós kockázatok fokozódása okozhatja a menedékeszköz drágulását.

Kína és India különösen fontos szerepet játszottak a folyamat alakulásában, mivel a negyedik negyedévben ez a két ország felelt a keresletcsökkenés 80 százalékáért. A WGC szerint a gyengélkedés elsősorban a magas árnak, valamint a gyengébb gazdasági környezetnek tudható be.

A jegybankok aranyétvágya szintén visszaesett az év második felében.

Míg az első félévben a központi bankok 65 százalékos növekedést produkáltak, addig a másodikban 38 százalékos csökkenést.

A WGC azonban hozzátette, a jegybankok esetében a relatív keresletcsökkenés azért ilyen látványos, mert az intézmények a megelőző negyedévekben igen lendületesen vásároltak. Tavaly ugyanis más a tizedik olyan egymást követő év volt, amikor a jegybankok nettó aranyvásárlók voltak – 650,3 tonnával. Ez pedig a második legmagasabb szintnek számít az elmúlt 50 évben.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Az arannyal összefüggő befektetési eszközökbe irányuló tőkeáramlás szintén a fentihez hasonló trendet produkált. Az év első kilenc hónapjában rendkívül erős volt az étvágy – a harmadik negyedévre elérve a 256,3 tonnát –, majd a negyedik negyedévben jött a visszaesés.

Az év utolsó három hónapjában 76 százalékkal maradt el a tőkebeáramlás a megelőző év azonos időszakához képest.

Mindazonáltal a befektetők által tartott arany mennyisége így is rekordot döntött, ahogy az év végére elérte a 2885,5 tonnás szintet.

A másik oldalon a teljes globális aranykínálat tavaly 2 százalékkal, 4776,1 tonnára bővült. Ennek a növekedésnek egy igen tekintélyes részét a már meglévő arany újrafelhasználása adta. A bányaszati kitermelés éves teljesítménye ugyanis 1 százalékkal, 3436,7 tonnára csökkent.