Fél évszázada hoztak egy szabályt, most nem takaríthatják az utcákat

Bukaresti Tudományegyetem
BUCHAREST, ROMANIA - MARCH 08: Students relax outside the main university on March 8, 2013 in Bucharest, Romania. Both Romania and Bulgaria have been members of the European Union since 2007 and restrictions on their citizens' right to work within the EU are scheduled to end by the conclusion of this year. However, Germany's interior minister announced recently that he would veto the two countries' entry into the Schengen Agreement, which would not affect labour rights but would prevent passport-free travel. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy ma is érvényben lévő, csaknem fél évszázada kiadott irányelv miatt nem tudja takarítani télen a bukaresti utcákat az Urban SA köztisztasági vállalat: egyebek mellett ennek tulajdonítható, hogy a légszennyezés az egészségügyi határérték többszörösére rúg a román fővárosban - írta a G4Media hírportál.
Vágólapra másolva!

A kommunista Románia 1973-ban kiadott, a "települések köztisztasági műveleteit szabályozó egységes köztársasági irányelve" szerint az utcákat márciustól október végéig kell seperni, a téli hónapokban pedig a havat kell eltakarítani.

Emiatt az Urban SA november elsején abbahagyta az utcaseprést, a munkagépekre hóekét és sószórókat szerelt, és várja a havat.

Csakhogy az idei különösen enyhe télen szinte egyáltalán nem hullott csapadék Bukarestben, a hőmérséklet pedig gyakran a +10 Celsius-fokot is meghaladta.

A Bukaresti Tudományegyetem Forrás: Getty Images/Sean Gallup

"Nem tehetünk semmit, mert a pénzügyőrség nem hinné el, hogy januárban az utcákat mostuk: visszafizettetné velünk a pénzt. Senki sem nézi, hogy kint 10 fok van, süt a nap és száll a por, a levegő pedig belélegezhetetlen.

- magyarázta Dan Ceausescu, az Urban SA marketingigazgatója.

A márciustól novemberig végzett gépesített utcaseprés során hatóránként háromtonnányi - az útburkolatról összegyűjtött porból képződött - sarat szállítanak az Urban SA járművei a hulladéktelepre.

Ez a por most mind az utcákon marad, jelentős részét pedig a járműforgalom a levegőbe emeli, és a járókelők belélegzik

- írta a G4Media.

Egyebek mellett ennek tulajdonítható, hogy egy független nemzetközi szervezet által felszerelt mérőponton január elején a megengedett határértéknél hétszer nagyobb légszennyezést mértek a román fővárosban, és a hatósági mérőműszerek is gyakran a határérték több mint 200 százalékos meghaladását jelzik a levegőben lévő porszemcsék esetében.