Egyelőre megmenekült a South African Airways

repülő
Low angle view of airplane taking off, Schiphol, North Holland, Netherlands, Europe
Vágólapra másolva!
Megmenekülhet a leállástól a South African Airways, miután váratlanul kisegítették a hosszú ideje veszteségesen működő légitársaságot - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, nagy bajba került a dél-afrikai, a nemzetközi légiközlekedésben jelen lévő, interkontinentális járatokat is üzemeltető South African Airways. A vállalat tavaly év végén olyan helyzetbe jutott, ami az európai értelemben vett csődvédelmet jelenti. A cégnek nagyjából egy hónapja maradt arra, hogy vezetői kitalálják, hogyan tudnák tovább működtetni a vállalatot, ami praktikusan friss pénzek bevonását jelenti.

Illusztráció Forrás: AFP/Mischa Keijser

Úgy tűnik, a legrosszabbtól megmenekültek, mivel az utolsó pillanatban az állami hátterű Dél-afrikai Fejlesztési Bank sietett a segítségükre, 3,5 milliárd randdal (mintegy 73 milliárd forint).

A friss likviditás elég arra, hogy a cég a következő nyolc hónapban a megszokott módon működjön, azaz fenntartsa tengerentúli - elsősorban Londont érintő - járatait,

- állítja egy légiközlekedési elemző.

Mindazonáltal hosszú távú befektetőt nem talál addig, amíg egyértelmű jeleit nem mutatja annak, hogy képes megreformálni működését, költségeit lecsökkenteni, és nyereségessé tenni az utasok szállítását.

A cég ugyanis 2012 óta lényegében folyamatosan veszteséges, köszönhetően a magas üzemeltetési költséggel bíró, korszerűtlen repülőgépeknek, a vállalatvezetésben uralkodó zűrzavarnak és a feltárt korrupciós ügyeknek.

Más, stabil helyzetben lévő afrikai légicégek korábban már érdeklődtek a vállalat iránt, például az afrikai kontinens sikertörténetének számító Ethiopian Airlines Group. A vállalat tavaly októberben azt mondta, egyeztetéseket kezdenek azért, hogy megvédhessék a céget és piacát a Közel-Keletről, az Öböl-menti államokból az afrikai piacra belépő, arab hátterű légicégek jelentette versenytől. A Bloomberg most is megkereste az etióp nagyvállalatot, onnan viszont nem válaszoltak kérdéseikre.