A Vodafone eladná az egyiptomi üzletágát

népszerű márkák galéria, vodafone
09 May 2018, Germany, Duesseldorf: The Vodafone logo in front of the headquarters of Vodafone Germany. Vodafone plans to buy large parts of the British broadband provider Liberty Global, among them the German cable network operator Unitymedia. According to Vodafone, the two companies agreed on a buying price of 18.4 billion euros. Photo: Federico Gambarini/dpa
Vágólapra másolva!
A Vodafone bejelentette, hogy megállapodás születetett arról, hogy a vállalat eladná az egyiptomi üzletágának többségi részesedését a Saudi Telecomnak.
Vágólapra másolva!

A Vodafone bejelentése szerint az egyiptomi üzletág 55 százalékát értékesítik a Saudi Telecomnak (STC), összesen 2,39 milliárd dollárért – írja a MarketWatch.

Mindkét fél aláírta azt a memorandumot, amely lefekteti, hogy a brit vállalat eladná az említett 55 százalékot – jelentette be a Vodafone.

Korábban egyébként a Bloomberg írt először arról, hogy tárgyalások folynak a Vodafone és a Saudi Telecom között.

A felek emellett arról is megegyeztek, hogy a hosszú távú együttműködés alapja, hogy a jövőben is használatban marad a Vodafone márkanév, a Saudi Telecom hozzáférhet a Vodafone központi beszerzési funkcióihoz, valamint a roaming megállapodásokhoz is – más egyéb szolgáltatások mellett.

Tulajdonos válthat a Vodafone egyiptomi üzletága Forrás: AFP/ODD ANDERSEN/Odd Andersen

A Vodafone egyébként továbbra is komoly jelenlétet képvisel majd Egyiptomban a szolgáltató-központokon (Shared Service Center – SSC) keresztül.

Amennyiben az üzlet valóban megvalósul, a Saudi Telecom értéke eléri a 4,35 milliárd dollárt.

Az észak-afrikai vállalat egyébként már hosszú ideje törekszik arra, hogy diverzifikálja a működését az anyaországán kívül, ahonnan jelenleg bevételeinek több mint 90 százaléka származik.

A mostani üzlet pedig lehetővé tenni a társaság számára, hogy hozzáférjen a több mint 80 millió lakosú Egyiptom piacához, ahol jelenleg a Vodafone Egypt nagyjából 44 százalékos részesedéssel bír.