Érzi Budapest a kínaiak hiányát

Vágólapra másolva!
Már most kimutatható hatással van a koronavírus a magyarországi turizmusra: hétfő óta nem indulnak el a szervezett turistacsoportok európai körutazásaikra Kínából, a következő napokban több száz kínai vendég már biztosan nem érkezik meg lefoglalt budapesti szállására - írta a Világgazdaság szerdán.
Vágólapra másolva!

Tavaly január és november között 430 ezer vendégéjszakát, a teljes vendégforgalom 5-6 százalékát adták a kínai turisták, akik többsége csoportosan, több európai országot érintő körutazásra befizetve érkezett Budapestre.

Magyarország és a közép-európai régió egyik legnagyobb kínai beutaztató társasága, az EETS igazgatója, Lázár Judit a lapnak elmondta: egyelőre 20 százalékos lemondásnál tartanak a következő, nagyjából két hétre. Az Európában már úton lévő kínai turistacsoportok nem indulnak haza, ők a járvány kitörése előtt keltek útra - tette hozzá.

Jelenleg turisztikai szempontból kevésbé forgalmas időszakot érint a visszaesés, a kínai utazási szezon csak később, áprilisban, májusban kezdődik - írta a Világgazdaság.

A Budapest Airport a lappal azt közölte, hogy a koronavírussal kapcsolatos légitársasági intézkedésekről egyelőre nem kaptak értesítést. Arról, hogy az elmúlt napokban bejelentett és megnyitott új, közvetlen kínai desztinációk esetében az utazási korlátozások miatt esetleg módosítani kell-e a járatokat üzemeltető légitársaságok és a Budapest Airport közötti szerződéseket, a társaság arra hivatkozva nem adott tájékoztatást, hogy a megállapodások részletei üzleti titoknak minősülnek.
Ferihegyre egyébként tavaly a Kínából érkező összes utas 55 százaléka, 103 ezer ember érkezett közvetlen kínai légi járattal - írta a lap.