Több milliárd eurót fizethet az Airbus

AirbusNeo
Vágólapra másolva!
Az európai repülőgépgyártó Airbus megállapodott a francia, brit és az amerikai hatóságokkal arról, hogy az ellene folyó megvesztegetési és korrpuciós ügyek miatti vizsgálat eredményeként, komoly bírságot fizet be.
Vágólapra másolva!

A BBC emlékeztet rá, hogy 2016-ban először az USA, majd az illetékes francia hatóságok kezdtek vizsgálódni a cégnél megvesztegetési ügyek, illetve bizonyos kereskedelmi szabályok kijátszása miatt, bár a cselekmények szálai ennél jóval korábbra nyúltak vissza.

A vállalat most megerősítette, hogy a hatóságokkal kötött megállapodás értelében, 3,6 milliárd euró ellentételezést fizet be - ez több mint 1200 milliárd forint.

Az Airportal azt írja a vállalat hozzájuk eljuttatott közleményére hivatkozva, hogy az Airbus megerősítette a korábbi lapértesüléseket, és azt írták, a megállapodásokat még a nyomozati szakaszban kötötték a francia Parquet National Financier gazdasági bűncselekmények felderítésére létrehozott testülettel, az Egyesült Királyságbeli Serious Fraud Office-szal (csalás elleni hivatal), illetve az amerikai hatóságokkal. Az egyezséget a bíróságoknak még jóvá kell hagynia.

Illusztráció Forrás: Clemens Vasters/commons.wikimedia.org/

Később az Airbus azzal egészítette ki közleményét, hogy a jóváhagyás után az Airbus a három hatóságnak összesen fizeti be a fent megjelölt bírság összegét, amelyet még a 2019-es pénzügyi eredmények között számolnak el. Korábbi sajtóértesülések 3 milliárdos büntetési tételt feltételeztek.

Az Airbus szervezeten belül is vizsgálódott, és ennek eredményeként közel száz alkalmazottjától vált meg az etikai előírások megsértése miatt.

A francia és brit hatóságok azok után kezdtek el vizsgálódni a céggel szemben, hogy az Airbus saját maga felhívta a figyelmüket az értékesítésben szerepet játszó ügynököknek fizetett díjak mértékére.

Egy évtizedek óta bevett folyamat kezdte el szúrni az Airbus szemét. A gyártók ugyanis külsős ügynököket és közvetítőket alkalmaznak olyan esetekben, amikor az eladás folyamatát meg kell olajozni. A gyanú szerint több százmillió euró folyt ezekhez az ügynökökhöz, és az Airbus saját maga gyanította, hogy ez a rendszer korrupcióra is lehetőséget ad.

Szakértők figyelmeztettek arra is, hogy a megállapodás aláírása után a nyomozók újra elővehetik az ügyet, ha később korrupciógyanús esetekre bukkannak.

A hatóságokkal kötött megállapodás hírére a vállalat papírjai erősödtek a tőzsdén. A befizetés összege a korábban várt intervallum felső határát súrolja, ám a befektetők és az elemzők eszerint előre beárazták a várható, komoly összegű megállapodást, ami megnyugtatta, sőt, erősítette a vállalat papírjaival folyó kereskedést.