Minden eddiginél többen dolgoznak Magyarországon

Bodó Sándor
Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol a legfrissebb foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat értékelte.
Vágólapra másolva!

Bodó Sándor itt azt mondta, hogy

ilyen magas foglalkoztatási szintet még nem mért a Központi Statisztikai Hivatal, mint a tavalyi negyedik negyedévben.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltáshoz képest 840 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A növekedés döntően a versenyszférában történt,

ahol mintegy 710 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben.

Ugyanebben az időszakban

- tette hozzá.

Bodó Sándor kitért ugyanakkor arra is, hogy jelentős az eltérés a férfiak és a nők foglalkoztatásában. A férfiak foglalkoztatási rátája elérte a 77,6 százalékot a tavalyi utolsó negyedévben, míg a nőké 63,1 százalékos.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet feladatokat is ad, példaként említette a bölcsődefejlesztési program folytatását. Elmondta azt is, hamarosan elkezdődik a kismamákat képzésekkel,

ösztöndíjakkal segítő program annak érdekében, hogy minél nagyobb számban vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

Bodó Sándor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bodó azt is mondta, hogy a foglalkoztatottak száma elérte a

4 millió 520 ezret, ami 38 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a versenyszférában 52 ezer főt meghaladó növekedést mért a KSH az elmúlt egy év alatt.

A feldolgozóiparban 209 ezerrel, az építőiparban 85 ezerrel, humán-egészségügyi területen 66 ezerrel, a szállítás, raktározásban mintegy 50 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben, de 74 ezerrel nőtt a közigazgatás, védelem, társadalombiztosítás dolgozóinak száma is.

A fiatalok foglalkoztatási helyzetéről azt mondta, hogy 2010 előtt munkanélküliségi rátájuk a 30 százalékhoz közelített,

mára azonban 12,2 százalékra csökkent.

Mint mondta, a jelentős javulás ellenére az adat magasabb az átlagos munkanélküliségnél, így ezen a területen is van teendő.

Bodó Sándor hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség az Európai Unió tagállamai közül, csak Csehországban, Németországban és Lengyelországban kedvezőbbek az adatok.

Az államtitkár a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről szólva kiemelte a vállalkozóvá válás erősítését, valamint a kismamák, a csökkent munkaképességűek és a nyugdíjasok munkaerőpiaci jelenlétének javítását.