Meddig szárnyalhat még az Apple papírja?

TOPSHOTS Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY SMARTPHONE
A man takes a picture with a new iPhone 11 inside the newly renovated Apple Store at Fifth Avenue on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben az Apple rekord erős negyedévről jelentett, ami a részvényeit is megtámogatta, az elemzők igencsak megosztottak azzal kapcsolatban, hogy folytatódhat-e hosszú távon a technológiai óriás tőzsdei menetelése.
Vágólapra másolva!

Ralizni kezdett az Apple részvénye, miután a társaság rekord erős negyedéves jelentést tett közzé. Külön kiemelkedő volt, hogy az iPhone-értékesítések terén a valaha volt második legjobb negyedévet produkálta a technológiai óriás – írja a MarketWatch. Ezzel a társaság simán lenyomta az ünnepi negyedévre vonatkozó elemzői várakozásokat. Ráadásul a vállalat a márciusi negyedévre is elég kedvező előrejelzést fogalmazott meg, aminek következtében a részvénye 1,4 százalékot izmosodott a zárás utáni kereskedés során.

Merre tovább?

Szintén jelentős eredmény volt, hogy a Kínában elért növekedés is lenyomta az elemzői várakozásokat – éves alapon 3 százalékos volt a bővülés. Ez azért is fontos, mert a kínai piac adhatja az iPhone-frissítések durván 20 százalékát a következő 12-18 hónapban – hangsúlyozta Dan Ives, a Wedbush elemzője.

A szakértő szerint az Apple részvénye a következő 12 hónapban elérheti a 400 dolláros célárfolyamot,

miközben kiemelte, szerinte a befektetők alulbecsülik az 5G hálózattal összefüggő frissítési ciklus jelentőségét.

Meddig hasíthat még az Apple a tőzsdén? Forrás: AFP/Johannes Eisele

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint erősen korlátozottak az Apple részvények növekedési lehetőségei. A KeyBanc Capital Markets szakértői úgy vélik, a mostani részvényárfolyamba már teljesen beárazódtak a társaság növekedési kilátásai, vagyis innen fölfelé már a túlárazottság területére lép a vállalat. A KeyBanc elemzői szerint a következő 12 hónapban 305 dolláros árfolyam volna a reális érték – a keddi záróár 317,69 dollár volt.

Rekord eredmény

A konkrét negyedéves jelentést nézve az látszik, hogy 2020-as pénzügyi éve első negyedévét (2019 negyedik naptári negyedévét) 91,8 milliárd dollár, a valaha elért legnagyobb értékesítési árbevétellel zárta, ami 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 84,3 milliárd dollárnál.

A karácsonyi forgalmat is magában foglaló 2019 első negyedévi (2018 negyedik naptári negyedévi) értékesítések a kínai forgalom nagy visszaesése miatt csökkentek.

A 2020-as első negyedévben viszont a kínai forgalom 13,6 milliárd dollárra nőtt 13,2 milliárd dollárról.

Az amerikai kontinensen 41,4 milliárd dollár bevételt ért el az Apple az egy évvel korábbi 36,9 milliárd dollár után, Európában 23,2 milliárd dollárt 20,3 milliárd után.

Az Apple részvényének teljesítménye az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Az Apple nyeresége 22,2 milliárd dollár lett, míg egy évvel korábban 19,9 milliárd dollár volt, egy részvényre jutó első negyedévi nyeresége pedig 4,99 dollár, 19 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 4,18 dollárnál.

Az iPhone értékesítések bevétele több negyedévi csökkenés után 7,6 százalékkal emelkedett, 55,9 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 51,9 milliárd dollárral szemben.

Az Apple nem publikálja termékei darabszám szerinti forgalmát.

A viselhető számítástechnikai cikkek és okos háztartási berendezések értékesítésével az Apple 10,0 milliárd dollár bevételre tett szert, 37 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 7,3 milliárd dollárnál.

Rekord negyedévet produkált a technológiai óriás Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az iPad értékesítések bevétele 11 százalékkal 5,9 milliárd dollárra csökkent 6,7 milliárd dollárról. Az Apple Music, iCloud és hasonló előfizetéses szolgáltatások bevétele 17 százalékkal 12,7 milliárd dollárra emelkedett 10,8 milliárdról. Az első negyedévben 480 millió előfizetővel rendelkezett az Apple, amit az év végéig 600 millióra tervez növelni.

A második pénzügyi negyedévben az Apple 63-67 milliárd dolláros értékesítési árbevételre számít a tavalyi második negyedévi 58 milliárd dollárral szemben.

Bevételarányos bruttó jövedelmezősége a 2020-as második pénzügyi negyedévben az Apple várakozásai szerint tovább emelkedik, 38,0-39,0 százalék lesz az első negyedévi 35,2 százalék után. A 2019-es első negyedévben 32,0 százalék volt a bevételarányos bruttó jövedelmezőség.