Ők tízen a klímaharcnak köszönhetik mérhetetlen vagyonukat

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Bloomberg bemutatott tíz olyan milliárdost, akik abból szerezték a vagyonukat, hogy megpróbálták megállítani a klímaváltozást. Ők az elsők, akik rengeteget profitáltak a klímavédelemből, de egészen biztosan nem az utolsók.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás elleni harcot hirdető és fenntartható megoldásokat kínáló, vagyis

a zöld gazdaságban tevékenykedő cégek közül sok hihetetlen növekedést ért el az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően tulajdonosaik ma már tetemes vagyont birtokolnak.

A kínai elektromos autó-akkumulátorokat gyártó óriáscég, a CATL négy tulajdonosa például napjainkban együttesen 17 milliárd dollár felett rendelkezik. Egy ausztrál üzletember 7 milliárd dolláros nettó vagyont halmozott fel az újrahasznosításból, egy amerikai vállalkozót pedig egy hidrogén meghajtású teherautókat gyártó cég tett milliárdossá. A Bloomberg adatgyűjtése szerint egyebek között ők tartoznak azon 10 milliárdos közé, akik a klímaváltozás megfékezését célzó megoldásokból gazdagodtak meg.

Egyre nagyobb vagyonnal rendelkeznek a zöld gazdaságban tevékenykedő cégek tulajdonosai Forrás: Shutterstock

Tavaly év végén ezek az újdonsült milliárdosok együtt 61 milliárd dollár felett rendelkeztek.

Mindez egyrészt mutatja a zöld ipar egyre növekvő erejét és jelentőségét, másrészt a rangsor összetétele jelzi, hogy a paletta egyre színesebbé válik.

A listán szereplő nevek közül a Tesla alapítójáé, Elon Muské alighanem mindannyiunk számára ismerősen cseng, ám a többiek – köztük több kínai, e-autó gyártásban érdekelt üzletemberé – szinte teljesen ismeretlen.

Utóbbiak nevét viszont valószínűleg nem árt megjegyeznünk, mert sokat fogunk még róluk hallani.
Az előttünk álló évtizedben pedig valószínűleg számos új szereplővel bővül majd azon milliárdosok köre, akik a klímaváltozás elleni harc jegyében, a fenntarthatóság területén működő vállalkozásokat működtetnek. Hamarosan közéjük kerülhet többek között a növényi alapú ételek piacán érdekelt Beyond Meat alapítója, Ethan Brown, vagy az Impossible Foods elnök-vezérigazgatója, Patrick Brown is (kettejük között csupán névrokonságról van szó).

Íme a világ első 10 zöld milliárdosa:

1. Zseng Yuqun, Huang Si-lin, Pei Zsen-hua és Li Ping - Kína

Cégnév: CATL
Nettó vagyon: 16,7 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 16,7 milliárd dollár.

A CATL ma már a világ számos pontján jól ismert logója Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens-Ulrich Koch

A CATL Kína vezető e-autó-akkumulátor gyártója, amely olyan cégek beszállítója, mint a Daimler, a Toyota, a BMW vagy a Volvo. A társaságot 2011-ben alapították. Az elektromos jármű-akkumulátorok globális piaca 2050-re várhatóan eléri majd az 500 milliárd dollárt.

A CATL részvényeinek árfolyama a 2018. júniusi tőzsdei bevezetés óta megnégyszereződött.

2. Elon Musk – Egyesült Államok

Cégnév: Tesla
Nettó vagyon: 27,6 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 14,6 milliárd dollár.

Elon Musk Forrás: commons.wikimedia.org

Elon Musk az elektromos autók gyártásával foglalkozó Tesla mintegy ötödrészét birtokolja. Az általa irányított Palo Altó-i központú társaság üzemeiben nemcsak e-autók, hanem nap- és energiatároló berendezések is készülnek. A szintén Musk nevéhez köthető Gigafactory 1 a világ legnagyobb elektromos akkumulátor-gyára.

Tesla autókkal már több mint 16 milliárd kilométert tettek meg világszerte, amivel összességében több mint 4 millió metrikus tonnával csökkent bolygónk szén-dioxid-kibocsátása.

3. Aloys Wobben - Németország

Cégnév: Enercon
Nettó vagyon: 7,3 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 7,3 milliárd dollár.

Aloys Wobben a kép jobb oldalán Forrás: AFP/John Macdougall

A magánkézben lévő Enercon a világ egyik legnagyobb szélturbina gyártója, piaci részesedése 2018-ban honlapjuk tanúsága szerint globális szinten a szárazföldi telepítésű szélturbinák piacán elérte a 6 százalékot. Wobben 1970-ben fejlesztette ki első szélturbináját, az Enercont pedig 1984-ben indította útjára. Tavalyelőtt ez a cég telepítette Németországban a szárazföldi turbinák 54 százalékát, a tavalyi év azonban a megrendelések jelentős visszaesése miatt nehéz kihívásokat hozott a számukra.

Az Enercon E-126-os turbináján a forgólapát átmérője 127 méter.

4. Anthony Pratt - Ausztrália

Cégnév: Pratt Industries
Nettó vagyon: 6,8 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 6,8 millió dollár.

Anthony Pratt feleségével Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Scott Barbour

Napjainkban az ausztrál üzletember irányítja a még 1948-ban alapított családi hullámpapírgyárat. Az ő nevéhez kötődik a Melbourne-i székhelyű Visy Industries, valamint a georgiai központú Pratt Industries is, amely a világ legnagyobb családi tulajdonú, 100 százalékban újrahasznosítható papírtermékeket és csomagolóanyagokat gyártó vállalata.

A cég tevékenységének köszönhetően – saját adataik szerint – naponta 68 ezer fával kevesebbet kell kivágni, 4 ezer tonnával csökken az üvegházhatás következtében fellépő gázkibocsátás és 100 millió liter víz takarítható meg.

5. Li Zsen-guo, Li Csu-nan és Li Hszi-jan - Kína

Cégnév: Longi Green Energy Technology
Nettó vagyon: 3,4 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 3,4 milliárd dollár.

Longi Green Energy Technology Forrás: Longi

A Longi Green Energy Technology a legnagyobb felső kategóriás monokristályos napelem-gyártó a világon. A 2000-ben alapított cég évente globálisan több mint 30 gigawattnyi napelemparkot lát el, amivel a világkereslet mintegy negyedét látja el.

16 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a Longi a világ legértékesebb napelemgyártó cége.

6. Jose Manuel Entrecanale - Spanyolország

Cégnév: Acciona
Nettó vagyon: 4,9 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 2,9 milliárd dollár.

Jose Manuel Entrecanale Forrás: Acciona

Az Acciona energiaipari üzletága szél, nap, fotovoltaikus, hidroelektrikus és biomassza energiát is felhasznál, amivel több mint 6 millió háztartás energiaellátását biztosítja. Az eredetileg a nagyapja által alapított építőipari vállalkozást Entrecanales 2004-től, amikor a társaság vezetőjévé vált, egyre inkább a megújuló energiaforrások irányába vitte el. A társaság árbevételének 60 százalékát 2018-ban már ez az üzletág szolgáltatta.

Az Acciona 2016-tól már karbonsemleges.

7. Lin Csian-hua - Kína

Cégnév: Hangzhou First Applied Material
Nettó vagyon: 2,9 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 2,9 milliárd dollár.

A Hangzhou First Applied Material mára igazi óriáscéggé nőtte ki magát Forrás: firstpvm.com

A 2003-ban alapított cég elsősorban napelempanelekhez gyárt félvezető filmrétegeket, amivel a globális kereslet több mint felét elégíti ki. Tőzsdei kapitalizációja 3,7 milliárd dollár.

A cég részvényei tavaly 80 százalékot meghaladó mértékben drágultak.

8. Wang Csuan-fu - Kína

Cégnév: BYD
Nettó vagyon: 4,2 milliárd dollár, ebből nettó zöld vagyon: 2,4 milliárd dollár.

Wang Csuan-fu Forrás: AFP/Robyn Beck

Wang Csuan-fu 1995-ben alapította a BYD-et, amely napjainkban Kína legnagyobb elektromosautó-gyártója, 2018-as árbevétele elérte a 18 milliárd dollárt. Jelenleg azon a hatalmas projekten dolgozik, hogy az 1970-es évek óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városában, a 10 millió feletti lakosú Sencsenben közlekedő összes buszt, taxit és teherautót átalakítsa elektromos meghajtásúvá.

A világ egyik legismertebb befektetője, Warren Buffett 2008 óta részesedést birtokol a BYD-ben.

9. Somphote Ahunai - Thaiföld

Cégnév: Energy Absolute
Nettó vagyon: 2,4 milliárd dollár,
ebből nettó zöld vagyon: 2,4 milliárd dollár.

Az Energy Absolute emblémája Forrás: EA

Ahunai 2006-ban hozta létre cégét pálmaolaj előállítására, majd biodízel gyártásával bővítette a palettát, 2011-től pedig már megújuló energiákkal is foglalkozik az Energy Absolute. Ez a cég gyártja a Mine Mobilityt, amely az első, Thaiföldön tervezett és előállított személyautó.

A Mine Mobility ára mintegy 38 ezer dollár.

10. Trevor Milton - Egyesült Államok

Cégnév: Nikola Motor
Nettó vagyon: 1,3 milliárd dollár, ebből nettó zöld vagyon: 1,3 milliárd dollár.

Trevor Milton Forrás: Twitter

A Nikola motor egy amerikai startup, amely olyan hidrogén meghajtású teherautókat fejleszt, amelyek üzemanyag-fogyasztása akár 20-30 százalékkal alacsonyabb lesz a dízelváltozatokénál. Az általuk alkalmazott technológia napenergiával hidrogént választ ki a vízből, s ez szolgál járműveik üzemanyagául.

A sörgyártó óriásvállalat, az Anheuser-Busch amerikai leányvállalata 800 teherautóról szóló megrendelést adott a Nikola Motorsnak.