Kiderült, mennyi pénz van a magyaroknál bevont bankjegyekben

forint, bankjegy
Vágólapra másolva!
Óriási értékben, közel 154 milliárd forintnyi pénz van a magyar lakosság birtokában bevont bankjegycímletekben - tudta meg a Pénzcentrum. Sok a felhalmozott 10.000 és 20.000 forintos is, de a legtöbben - valószínűleg figyelmetlenségből vagy nemtörődömségből - a régi 500, illetve 1000 forintosokat tartották meg otthon. Előbbiből majd minden magyar állampolgárra jutna másfél, utóbbiból pedig egy.
Vágólapra másolva!

2019. december 31-el befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított forintmegújítási programja. Ez volt ugyanis az a dátum, amikor még utolsóként a boltokban is elfogadták a régi tízezrest. 2020-tól viszont már csak a megújult bankókkal lehet fizetni hazánkban. A bankjegymegújítási program részleteiről az Origo folyamatosan beszámolt, a tavalyi év végéhez közeledve ebben cikkében írt egy fontos fejleményről.

Ugyanakkor a magyar lakosság nagy mennyiségű "lejárt" forintbankjeggyel rendelkezik.

153,8 milliárd forint értékben van még a lakosságnál bevont, de még átváltható bankjegy


- tudta meg a lap az MNB-től.

Bartók-ezres, Ady-ötszázas: most jött el a végső búcsú ideje

Emlékszik még a barna ötezresre, a „Bartók" ezresre vagy a lila ötszázasra? Ezek a két évtizeddel ezelőtt bevont bankjegyek - amelyek korábban oly hosszú időn keresztül szolgáltak minket - hamarosan értéküket vesztik, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már csak néhány hónapig váltja át őket névértéken törvényes fizetőeszközökre.

Értékben a régi 10 és 20 ezresből ragadt be a legtöbb, előbbiből 64,3, utóbbiból 52,1 milliárd forintnyi. Ez persze nem véletlen a magas névérték miatt, de ha megnézzük, hogy darabszámban ez miként csapódik le, akkor már egy más kép rajzolódik ki.

Kiderült ugyanis, hogy a magyar lakosság bődületesen sok, több mint 15 millió darab régi 500-sal van felszerelkezve, aminek igazából a mindennapi életben nem sok hasznát veszi. De ugyanígy rendkívül sok, több mint tízmillió darab régi ezres is lapul a magyarok zsebében, amivel szintén nem lehet fizetni sehol.

Darabszámra a legkevesebb régi címlet az ötezresből ragadt benn a magyaroknál, alig több mint kétmillió darab, de nem sokkal több a 20.000 ezresek száma sem, ebből alig több mint 2,5 millió darab van még a párnacihákba vagy a széfekbe elrejtve.

Fontos persze megjegyezni, hogy a már bevont címletekkel a kereskedelemben senki nem tud fizetni, ám a bevont címleteket még jó ideig be lehet váltani újakra.

A MNB hivatalos tájékoztatójából látszik, hogy a még jóval egyszerűbb, azaz hitelintézeti vagy postai átváltással is jócskán van ideje élnie a magyaroknak. 2020-ban összesen 3 bevont forintbankjegyet tudnak átváltani így, 2021-ben egyet, míg 2022-ig a maradék kettőre is lehetőség lesz.

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig kötelesek díjmentesen törvényes fizetőeszközre átváltani a bevont címleteket, így az egyes címletek átváltási határnapja a bevonási dátumhoz igazodik

- tájékoztatott az MNB.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezután sincs ok az aggodalomra, ugyanis a régi forintbankjegyek értéke 2037-2039-ig megmarad - ekkora esedékesek ugyanis az átváltási határnapok -, úgyhogy, aki mostantól számítva akár 17-19 évig is tárolhatók még otthon a régi forintbankók.

Kérdés persze, min múlik leginkább az, mely papírdarabok bújnak meg leginkább a lakosságnál. Erre vonatkozóan az MNB azt közölte hogy pontos adatokkal nem rendelkeznek a kérdést illetően, de

általános tapasztalatként megállapítható, hogy minél alacsonyabb egy címlet értéke, annál kisebb mennyiség érkezik vissza belőle a jegybankhoz a bevonási határnapig.

Vélhetően a lakosság a kisebb értékű címlet esetén kevésbé fordít gondot annak beváltására.