Emelkedhet a diákhitel maximális összege

egyetemi hallgató egyetemista hallgató, felsőoktatás
Students are seen during the graduation ceremony of the Technical and Agricultural University in Bydgoszcz, Poland on 28 January, 2017. UTP University of Science and Technology (Uniwersytet Technologiczno - Przyrodniczy – the UTP) in Bydgoszcz has a 60 year-long tradition going back to 1951, when the first school of higher education in Bydgoszcz was created - the Evening School of Engineering. Early in its history, it educated chemical and mechanical engineers. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A felsőoktatási hallgatók megnőtt kiadásai indokolttá teszik a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximális összegének emelését - a témáról a Világgazdaság ír.
Vágólapra másolva!

A lapnak Magyar Péter, a Diákhitel Központ (DHK) vezérigazgatója elmondta: új termékeken, a meglévő hiteleknél pedig több változtatás előkészítésén dolgoznak. Így amennyiben a kormány rábólint a tervekre, a következő tanévtől a szabad felhasználású Diákhitel 1 felvehető maximuma magasabb lenne a mostani havi 70 ezer forintnál.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az emelést indokolja a szakértő szerint az is, hogy az új hitelfelvevők csaknem 80 százaléka már a kérhető hitelmaximumot igényli. Finanszírozási oldalról szintén időszerű az emelés: a diákhitelek a korábbi, 8-10 éves visszafizetési ideje hét év alá szorult, és a törlesztési szakaszban lévő volt hallgatók átlagosan a havi előírt legkisebb törlesztés másfélszeresét fizetik vissza. Így minimálisra esett a kockázati prémium a diákhitel költségszerkezetében.

A központ tervei között szerepel felnőttképzési diákhitel-konstrukció. Ez egyfajta jövedelempótló hitel lenne, amelyet fix kamatozású és fix futamidejű változatban is elindítanának.