Nagyon vigyázzon, csalók ígérnek adóvisszatérítést

adathalász, nav
Ilyen emailekkel próbálkoznak a csalók
Vágólapra másolva!
Újra csalók próbálkoznak adathalászattal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében. Figyeljen oda, hogy ne legyen áldozat!
Vágólapra másolva!

Megtévesztő emailekkel próbálkoznak csalók a NAV nevében, akik a tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítés ígéretével környékeznek meg felhasználókat, értesült az Origo.

A levél megtévesztő lehet, mert már számos jel alapján hamar egyértelműsíthető, hogy csalásról van szó, ránézésre hitelesnek tűnhet.

Szerkesztetten, és a hatóság emblémáját - illetéktelenül - felhasználva küldik azt ki rosszindulatú próbálkozók:

Ilyen emailekkel próbálkoznak a csalók Forrás: Origo

Mindazonáltal számos jelből hamar észrevehető, hogy visszaélnek a hatóság nevével:

  • Az első és legfontosabb, hogy tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítésről a NAV bizonyosan nem küld értesítést a bevallási időszak lezárta előtt, ami még jóval odébb van.
  • A levél szövegezésén belül árulkodó annak magyartalan megfogalmazása, a hosszú ékezetek használata.
  • Árulkodó lehet a feladó email címe: ez ugyan egyes elemeiben, sőt, struktúrájában is idézheti a hatóság email címét, ám egészen hamar észlelhető, hogy nem valós, kormányzati email címről érkezett a küldemény.
  • Intő jel lehet az is, hogy a levélben esetleg oda nem illő "maradványok" találhatók, például címek, logók vagy más elemek, melyek hamar egyértelművé teszik, hogy csalási kísérletről van szó.

Mit lehet a levéllel tenni?

A legbiztosabb az, ha azt azonnal törli a felhasználó, még a fiókjának szemeteséből is. Az abban elhelyezett hivatkozásra semmilyen körülmények között nem érdemes kattintani, illetve ha már így történt, a megnyíló oldalakon semmilyen adatot nem szabad megadni.

Azok minden valószínűség szerint olyanok birtokába jutnak az oldalakról, akik visszaélnének az adatokkal, melyeket az adó-visszatérítés reményében adnak meg a felszolgálók.