Forgalomba kerül a brexit-érme

Britain's exit from the EU electoral ELECTION Abhängigkeit Ausstieg Beziehung Brexit Bürokratie EU EU-Austritt EU-Mitgliedsstaaten EU-Vertrag Entscheidung Entschlossenheit Europa Europäische Union Fahne Flagge Großbritannien évvégi
The exit of Britain from the European Union, the "Brexit"
Vágólapra másolva!
Sajid Javid brit pénzügyminiszter bemutatta azt az 50 pennys érmét, melyet az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásának alkalmából verettek - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Pénteken debütál a britek körében a készpénzforgalomba kerülő brexit-emlékpénz, melyet most mutatott be a pénzügyminiszter, akitől maga az ötlet is származik. Sajid Javid egyébként korábban már rendelt egy adagot abból, amelyen a korábban biztos kilépési dátumnak tartott 2019. október 31-e szerepelt, ám mivel végük a brexit végrehajtása idén január 31-re tolódott, nagyjából egymillió darab érmét kellett beolvasztani és a fémet újra felhasználni.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

A végleges érmén a "Béke, gyarapodás, és barátság minden nemzettel" felirat szerepel, valamint a 2020. január 31-i dátum.

A pénzügyminiszter az első példányokat már meg is kapta a Királyi Pénzverdétől, abból egyet még a hét folyamán Boris Johnson miniszterelnöknek fog átnyújtani. A britek egyébként pénteken találkozhanak majd az új, 50 pennys érmével, amikor nagyjából három millió darabot öntenek abból a készpénzforgalomba. Ezt a mennyiséget az év későbbi szakaszában további hét millió követi.

Az érme bemutatásához kapcsolódó fontos esemény, hogy pénzverde Dél-Walesben január 31-én 24 órán át különleges nyitott kapus napot tart, amikor is a látogatók saját brexit-emlékérmét verethetnek maguknak, sőt, ők maguk is előállíthatják azt.

A pénzügyminiszter azzal indokolta az érme veretését, hogy az EU elhagyásával fordulóponthoz ért az ország történelme, és új fejezet kezdődik abban.