Adómentes övezetben építi fel Dubaj a saját Szilícium-völgyét

Cities of the world. Dubai HORIZONTAL skyscraper Dubai Burj Khalifa SQUARE FORMAT 2811919 03/18/2016 Tourists looking at Dubai City from the Burj Khalifa skyscraper's observation platform. Vladimir Vyatkin/Sputnik
2811919 03/18/2016 Tourists looking at Dubai City from the Burj Khalifa skyscraper's observation platform. Vladimir Vyatkin/Sputnik
Vágólapra másolva!
Dubaj vezetése a híres adómentes övezetében építené ki a világ legnagyobb blockchain ökoszisztémáját. A térségben nemcsak a startup vállalkozásokat, de a kriptovalutával kapcsolatos képzéseket, valamint a kockázati tőkefinanszírozásokat is támogatná a város.
Vágólapra másolva!

A dubaji vezetés a napokban jelentette be, hogy az amerikai Szilícium-völgy mintájára elindítja a Kripto-völgy nevű projektet. Ez lényegében egy adómentes övezetet jelent, melynek elsődleges funkciója az innovatív vállalatok és technológiák mellett a tőkések befogadása és támogatása – írja az Asia Times. A terv szerint Dubaj vezetése és a bevont partnerek

széles körben támogatnának szolgáltatásokat, beleértve a startup inkubátorokat, a mentorálást, a finanszírozást, valamint a blockchain technológiával összefüggő képzéseket és eseményeket.

A DMCC (Dubai Multi Commodities Centre) nevű önkormányzati szervezet az idei davosi Világgazdasági Fórumon jelentette be, hogy a Kripto-völgyet a város pénzügyi negyedében, az adómentes zónában hozzák létre. A DMCC kiemelte, a cél az, hogy komoly növekedési lehetőségek és kapcsolatok épüljenek ki a globális blockchain gazdaságban.

Adómentes üzleti negyedben épít Kripto-völgyet Dubaj vezetése Forrás: ONLY FRANCE/BEAUVIR-ANA/ ONLYWORLD.NET/Beauvir-Ana

A szervezet vezérigazgatója, Ahmed Bin Sulayem hangsúlyozta, a DMCC-ben indított Kripto-völgy nem csupán a város dinamikus üzleti környezetét terjeszti ki, de az Egyesült Arab Emírségek szélesebb körű célkitűzését is támogatja – nevezetesen, hogy az állam magához vonzza az innovatív cégeket és vállalkozókat.

A 2002-ben létrehozott DMCC abban az értelemben adómentes övezet, hogy például 0 százalékos a személyi jövedelemadó, illetve nincs társasági adó sem.

Az övezet tagjai pedig mindenfajta korlátozás nélkül utalhatják vissza a nyereségeiket az anyaországaikba. Amellett, hogy 2019-ben a Financial Times immáron az ötödik egymást követő évben választotta meg a DMCC-t az év szabad zónájának, egyes elemzések szerint a most bejelentett Kripto-völgy a világ legnagyobb blockchain ökoszisztémáját adhatja majd.

A DMCC övezet egyébként jelenleg több mint 100 000 embernek ad otthont, és 17 000 tagvállalat képvisel összesen több mint 170 országot és 20 üzleti szektort.

A vállalatok igen széles skálán működnek az övezetben, vannak startupok és nagy multinacionális társaságok is. A hivatalos adatok szerint minden egyes hónapban átlagosan 170 új cég csatlakozik az övezethez, melyek 95 százaléka teljesen új szereplő Dubajban.