New Yorkban fizetésnél el kell fogadni a készpénzt is

usa legdrágább eladott házak, One57
A view of Central Park, taken from the Top of the Rock Observation Deck, showing the One57 building at left of picture on July 24, 2015 in New York. Super tall, super skinny and super expensive: a new generation of New York skyscrapers, some taller than the Empire State building, are altering the world's most famous skyline. AFP PHOTO/WILLIAM EDWARDS (Photo by William Edwards / AFP)
Vágólapra másolva!
New York városi tanácsa megszavazta, hogy nem lehet csak készpénzmentes kasszákat nyitni – az éttermek és üzletek kötelesek elfogadni a készpénzt is – írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

A New York-i törvényhozók a héten szavazták meg az üzletek és éttermek készpénz elfogadási szabályozását. A döntés azért született, mert azok a vállalkozások, amelyek csak bankkártyát fogadnak el gyakorlatilag

megkülönböztetik azokat a New York-i embereket, akik nem rendelkeznek bankszámlával.

Illusztráció Forrás: AFP/William Edwards

Corey Johnson, a városi tanács elnöke elmondta, hogy 43-3 szavazattal döntöttek a törvényjavaslatról.


Azok a vállalkozások, amelyek elutasítják a készpénzt, ezer dolláros (304 ezer forint) bírságot kapnak az első jogsértés után, majd a következő alkalommal a bírság már 1.500 dollár (456 ezer forint) lesz. Az intézkedés várhatóan év végén lép hatályba.

Rekordszámú üzlet zárt be New Yorkban

New York városában 2019-ben 307 üzletet zártak be az előző évhez képest, ami 3,7 százalékos, rekord nagyságú boltbezárást jelent a város történetében a State of the Chains jelentés szerint - írja a Business Insider. Míg tavaly 8.136 üzlet működött a városban, addig idén év végéig 7.832 üzlet, ez rekord számú üzletbezárást jelent.

A döntés értelmében az üzletek sem számolhatnak fel magasabb díjat a készpénzes fizetések miatt.
A készpénz nélküli modell támogatói szerint az előnyök között szerepel a nagyobb hatékonyság és a lopás kockázatának csökkenése.

A Chopt étteremlánc New Yorkban 18 éttermet üzemeltet, és csak bankkártyás fizetést fogadnak el, ám ennek ellenére a cég anyavállalatának vezérigazgatója, Nick Marsh elmondta, hogy be fogják tartani a törvényt.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

Nem New York az első város az Egyesült Államokban, ahol megtiltották a kizárólagos bankkártyás fizetést,

korábban már Philadelphia is betiltotta a kizárólag készpénzmentes boltokat,

majd San Francisco és New Jersey is követte őket. Ráadásul Massachusetts államban már 40 éve él a törvény, miszerint mindenhol kötelező elfogadni a készpénzt.