Az Európai Beruházási Bank 50 milliárd forint hitelt ad oktatásfejlesztésre

VARGA Mihály
Budapest, 2019. december 6. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók napja rendezvényén a fővárosi Müpában 2019. december 6-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatót, amelynek oka az volt, hogy az Európai Beruházási Bank 50 milliárd forintos oktatásfejlesztési hitelt ad Magyarországnak. A szerződésnek köszönhetően 8 új iskola épül, 16 iskola kibővül, 20 intézményben tornacsarnok létesül, 26 tanmedence jön létre, 17 új kézilabdacsarnok valósul meg.
Vágólapra másolva!

Az Európai Beruházási Bank

50 milliárd forint (150 millió euró) hitelt nyújt Magyarországnak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, megújítására

- jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a hitelszerződés aláírását követően.

Varga Mihály azt mondta, hogy az év első bejelentése jelentős projekt elindulása, amely új iskolák, iskolai sportlétesítmények megépítését, a meglévők korszerűsítését célozza.

- mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy ezek a beruházások teszik kézzelfoghatóvá az oktatási intézményekre fordított kiemelt kormányzati figyelmet.

Varga Mihály elmondta, hogy a most induló program része a kormány átfogó oktatásfejlesztési lépéseinek.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Nem ez az első ilyen hitel

Varga Mihály azt mondta, hogy 2016. júniusban 15 milliárd forintos keretösszeggel írták alá az első hitelszerződést az EBB-vel,

a források országosan 19 iskola tanteremfejlesztéséhez, 27 tanuszoda, 26 tanterem építéséhez, valamint 63 óvoda felújításához járultak hozzá.

Mindezeken túl 160 sportinfrastruktúra-fejlesztést is finanszíroztak, sportpályák, termek, öltözők felújítása valósult meg.

- tette hozzá.

Varga Mihály beszélt arról is,

hogy az országot minden hitelminősítő befektetési kategóriába sorolta,

2016-ban és tavaly is további felminősítések következtek, ami csökkentette az adósságfinanszírozást.

- mondta a miniszter.

A magyar gazdaság 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt, és 2019-ben is 5 százalék körüli növekedés valósult meg az előzetes adatok szerint, ezzel az első háromban van az európai országok között. A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményre képes, így lesz ez idén is, a növekedés szerkezete kedvező.

Miért előnyös ez a hitel?

Varga Mihály elmondta, hogy Magyarország fontos partnere az EBB-nek fejlesztési és finanszírozási oldalról egyaránt.

Fontos szempont hogy

A fejlesztéseknek határidőre kell megvalósulniuk, eziránt Magyarország elkötelezett. Az országban már 1990 óta helyez ki hiteleket az EBB, elősegítve az ország felzárkózását, amely 2004 májusa óta részvényese a banknak.

A tárcavezető köszönetet mondott az alelnöknek és kollégáinak a hitelszerződés előkészítéséhez nyújtott segítségért.

Lilyana Pavlova, az EBB bolgár alelnöke arról beszélt, hogy a megállapodás a jövőnek szól, a gyermekeknek, azzal a magyar oktatási rendszert fejlesztik.

Az együttműködésük Magyarországgal és a pénzügyi tárcával kiváló, 9,4 milliárd euróra rúgott az eddigi EBB-hitelek értéke 2019 végéig.

Tavaly több mint 700 millió euró összértékű megállapodást írtak alá Magyarországgal. A magyar oktatási rendszerbe eddig 911 millió eurót fektettek, ez a bank oktatási terület iránti elkötelezettségét mutatja. A program összhangban van a bank prioritásaival.