Brutális bírságot kapott a legendás gitárok gyártója

David Gilmour, gitár kollekció
Kerry Keane, Christie's Musical Instruments Specialist holds the "Black Strat" (Fender Stratocaster, 1969) from David Gilmour at Christie's on June 14, 2019 in New York City. - The personal guitar collection of Rock 'n' Roll legend, David Gilmour, guitarist, singer and songwriter of Pink Floyd goes on sale at Christie's New York on June 20. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási összegű bírságot kapott a brit versenyfelügyeleti hatóságtól a Fender Europe - írja a Guardian. A határozat szerint a cég tisztességtelen árazási gyakorlatot folytatott.
Vágólapra másolva!

A Fender Europe az arizonai székhelyű gitárgyártó brit divíziója, amelynek éves bevétele körülbelül 380 millió font (mintegy 150 milliárd forint). Elektromos modelljei között szerepel a Fender Stratocaster és a Telecaster, valamint az olcsóbb Squier sorozat darabjai.

A brit piac- és versenyfelügyeleti hatóság 2018-ban kezdett vizsgálódni a cég gyakorlatával kapcsolatban.

Megállapították, hogy a vállalat 2013 és 2018 között nyomást gyakorolt a kiskereskedőkre, hogy a gitárokat a meghatározott minimális áron vagy annál magasabb összegért értékesítsék. Ennek az lett a következménye, hogy a vásárlók alig találtak minimális eltéréseket a kereskedők kínálatában. A Fender-gitárok ára 500 fontnál kezdődik, de a limitált modellek példányaiért akár 45.000 fontot is fizetni kell.

Egy ritka, 1969-es Fender gitár egy aukción, a Christie's aukciósház hangszerspecialistájának kezében Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Fender viselkedését különösen az online kiskereskedők és viszonteladók esetében találta tisztességtelennek a hatóság, mivel a cég megtiltotta számukra, hogy a gitárok áraiból kedvezményt adjanak online értékesítéskor. Ezt a hatóság a versenyjogi törvény megsértéseként értékelte.

A vállalatot 4,5 millió font (közel 1,8 milliárd forint) bírsággal sújtotta.

Ez az eddigi legnagyobb összegű brit bírság az ilyen típusú, rögzített áras kereskedelmi gyakorlatért.

A bírság ennél jóval nagyobb, 14,2 millió font lett volna, de a cég elismerte a kereskedőkkel szembeni, jogszerűtlen gyakorlatát, és együttműködött a hatósággal.

Legutóbb tavaly augusztusban a japán Casio kapott hasonló összegű bírságot, 3,7 millió fontot, mivel a digitális billentyűshangszereinek értékesítésére szabott árakat határozott meg a kereskedőknek. 2018 júliusában pedig az uniós hatóságok marasztaltak el négy vállalatot - a Pioneert, a Philipset, az Asust és a Denont - hasonló magatartásért.