Új pénzt tervez néhány nagy jegybank

Bitcoin, Kriptovaluta, árfolyam ingadozás
Golden Bitcoin global market.
Vágólapra másolva!
Tapasztalataik egymás közötti megosztására munkacsoportot hozott létre több nagy központi bank, amelyek vizsgálják digitális jegybankpénz kibocsátásának és alkalmazásának lehetőségeit – közölte az Európai Központi Bank (EKB) a honlapján.
Vágólapra másolva!

Az EKB, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Svédország és Svájc központi bankja a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együtt állította fel a csoportot, amelyet Benoît Couré, az EKB kormányzótanácsának volt tagja és Jon Cunliffe, az angol jegybank kormányzóhelyettese vezet.

Illusztráció Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A csoport értékelni fogja a digitális jegybankpénz (central bank digital currency/CBDC) alkalmazásának lehetőségeit – a gazdasági alkalmazás és a technikai megvalósítás lehetséges módjait, beleértve a határokon átnyúló használhatóságot –, valamint terepet nyújt az új technológiákról való tudás megosztására.

Munkájában szorosan együttműködik az érintett intézményekkel és fórumokkal, különösen a Pénzügyi Stabilitási Testülettel, illetve a Fizetések és Piaci Infrastruktúra Bizottságával.

A nagy központi bankok felgyorsították a digitális jegybankpénz kibocsátásáról folytatott vizsgálatokat, miután a Facebook tavaly júniusban bejelentette, hogy libra néven kriptodevizát készül létrehozni a nemzetközi fizetési forgalom megkönnyítése, illetve a világ pénzügyi szolgáltatásokkal még le nem fedett területeire való kiterjesztése érdekében.

Az élmezőnyt Kína vezeti, de a saját digitális állami pénz megteremtését célzó kínai projekt részleteit még nem fedték fel.

Illusztráció Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, készpénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt.

Ezzel ellentétben a kriptodevizák, mint például a bitcoin, bonyolult matematikai feladványok megoldásával jön létre, és egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt.

A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.