A szaúdi koronaherceg törhette fel az Amazon vezérének telefonját

Jeff Bezos, Amazon, Blue Origin
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Merész állítással állt elő a Guardian című brit lap: szerintük digitális támadás, "hekkerkedés" áldozata lett Jeff Bezos, illetve telefonja, aki a támadás pillanatában a világ leggazdagabb embere volt. Az akció mögött pedig - írják a britek - nem más, mint a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán áll.
Vágólapra másolva!

A lap állításait meg nem nevezett, névtelen forrásaira alapozza. Azt írják, "digitális nyomozás" történt az ügyben. Ez alapján megállapítható, hogy a támadás a Washington Post nevű tekintélyes amerikai lap tulajdonosa, egyben az Amazon alapítója és vezére, Jeff Bezos ellen, öt hónappal Dzsamal Hasogdzsi szaúdi, az olajkirálysággal szemben kritikus álláspontot képviselő újságíró meggyilkolása előtt történt.

De mit is állítanak pontosan?

2018. május 1-én Bezos és a koronaherceg a WhatsApp nevű alkalmazáson keresztül beszélgettek, amikor az állítások szerint egy kártékony kóddal fertőzött videófájlt küldtek Bezos telefonjára, mégpedig bin Szalmán herceg személyes fiókjából.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója Forrás: AFP/Jim Watson

Az ügyet ismerő személy szerint nagy mennyiségű adatot gyűjtöttek ki Bezos telefonjából néhány órán belül. A Guardiannek nincs információja arról, hogy ezek milyen természetű adatok, és ha felhasználták azokat, akkor hogyan tették.

De hogyan jöttek rá arra, hogy a szaúdi koronaherceg (illetve az ő magánfiókjából) megbabrálta Bezos telefonját?

Egy bulvárlap, a National Enquirer még tavaly januárban közölt részleteket arról, hogy Bezos - forrásaik szerint - házasságon kívüli viszonyt folytat valakivel. Akkor Bezos biztonsági csapata állt rá az ügyre, hogy kiderítsék, hogyan kerülhettek az Amazon alapítójának magánüzenetei, illetve azok tartalma, a lap birtokába. A lap azt állította, elsődleges forrása Bezos házasságon kívüli barátnőjének, azzal egyébként rossz viszonyban lévő testvére volt, és ehhez az állításához később is ragaszkodott, cáfolva azt - ahogy akkortájt Bezos biztonsági csapatának vezetőjétől elhangzott -, hogy forrásaik szaúdiak lennének, akik valamilyen úton-módon hozzájutottak Bezos privát üzenetváltásaihoz. Ám a szakértői csapat nem hagyta abba a kutakodást, és találtak is valamit: mégpedig annak jeleit, hogy az olajkirályság trónörököse babrált főnökük telefonjával a távolból.

Gavin de Becker, a csapat vezetője már tavaly márciusban azt mondta egy brit lapnak, hogy információikat megosztják a hatóságokkal, de akkor még nem közölte,

hogyan férhettek hozzá a szaúdiak Bezos telefonjához.

Ugyanakkor elejtett utalásokat tett arra, hogy a szaúdi koronaherceg és David Pecker, a National Enquirer-t birtokló cég vezetője között "közeli kapcsolat" volt. Pecker nem válaszolt a Guardian ezen állításokkal kapcsolatos megkeresésére.

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán Forrás: AFP/Bandar Algaloud

A szaúdi ügyekre rálátó kommentárok - elemzők és az országot korábban elhagyó disszidensek - szerint ha Bezos tényleg a szaúdiak figyelmének középpontjába került, az a Washington Post kapcsán lehet.

A lap ugyanis teret adott olyan hangoknak is, amelyek egyértelműen kritikusak voltak Szalmán koronaherceggel és belső köreivel szemben.

Így Hasogdzsinak is, aki erőteljesen bírálta a koronaherceget a hivatalos szaúdi politikával ellentétes, vagy eltérő álláspontokat képviselőkkel, illetve a királyságnak nem tetsző értelmiségiekkel szembeni fellépés miatt.

A szaúdiak tiltakoznak a Guardian állításaival szemben, és abszurdnak nevezik azt, hogy az olajkirályság áll Bezos telefonjának meghekkelése mögött:

A brit lapnak a másik érintett fél részéről Bezos ügyvédje válaszolt, aki nem kívánta kommentálni a megjelent híreket, mindössze annyit közölt, Jeff Bezos mindenben együttműködik a vizsgálatok lefolytatása kapcsán. Egyelőre nem világos az sem, pontosan hogyan zajlott le a nyomozás, mely azt valószínűsíti, hogy Szalmán herceg fiókjából hekkelték meg Bezos telefonját. A "nyomozás" eredményeit állítólag átadták a hatóságoknak.