Halálos légzsákok miatt 6 millió autót hívnak vissza világszerte

ZF légzsák
Vágólapra másolva!
A Honda és a Toyota összesen több mint 6 millió autót hív vissza a légzsákok esetleges meghibásodása miatt.
Vágólapra másolva!

Európa és Japán kivételével a Toyota 3,4 millió autóját rendeli vissza világszerte ellenőrzésre arra hivatkozva, hogy a légzsákok esetleg nem lépnek működésbe a szükséges pillanatban.

A gond a ZF-TRW cég által gyártott, a légpárnák működését felügyelő, de a külső elektronikus zajoktól nem kellő módon védett elektronikus egységgel lehet. Az elégtelen védelem miatt a járművek ütközésekor keletkező bizonyos elektronikus zajok megzavarhatják a berendezést, és emiatt a légpárna nem lép működésbe a szükséges pillanatban.

Feltételezések szerint a hiba nyolc ember halálát okozhatta.

ZF légpárna (illusztráció) Forrás: ZF

Eközben a Honda csaknem 2,7 millió autóját hívja vissza az Egyesült Államokban és Kanadában a Takata japán cég által gyártott légzsákok esetleges problémái miatt.

A Takata által gyártott légzsákokkal előfordult már, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki, és emiatt elszakadtak.

Olyan esetekről is tudni, amikor a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az USA közlekedésbiztonsági hatósága tavaly áprilisban 12,3 millióra tette a különböző márkájú gépjárművekbe beszerelt, potenciálisan veszélyes vagy hibás légzsákok számát. A hatóság szerint a leginkább érintett autókat 2010 és 2019 között adták el, Toyota, Fiat Crysler, Honda, illetve a Hyundai Motor Co, a Kia Motors Corp és a Mitsubishi gyártotta, illetve általuk értékesített járművek egyaránt vannak közöttük.