Nőtt a hazai befektetések értéke tavaly

grafikon, diagram, kördiagram
Vágólapra másolva!
Közreadta a 2019-es év főbb befektetési összefoglalóját a CBRE tanácsadó cég hazai leányvállalata, mely szerint kiugróan jól alakult a 2019-es év a befektetések szempontjából és a kilátások idénre is kedvezőek.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedév beruházási volumene meglehetősen egyenletesen oszlott meg az irodai, szállodai és kiskereskedelmi szektor között, az ipari eszközökbe történő befektetések azonban továbbra is elmaradtak. Ennek eredményeként az éves befektetés nagy része a szokásos felosztásban történt, az irodákban 49 százalékos domináns részesedéssel, amit 28 százalékkal a kiskereskedelem követ.

Öt év alatt először jelentősen nagyobb hányadot vonzottak a szállodák (15 százalék), mint az ipari eszközök (8 százalék).

A szállodai beruházási aktivitás növekedésére egy ideje már lehetett számítani, és valószínűleg fennmarad 2020-ra is.

A közelmúltban lezárt és a folyamatban lévő tranzakciók alapján a CBRE előrejelzése szerint 2020-ban a piacra kerülő új termékek ismét lenyomhatják az irodai és szállodai hozamokat.

A befektetések volumene csúcsot döntött tavaly, és az idei évben is hasonló aktivitást vár a CBRE tanácsadó cég Forrás: Shutterstock

A tavalyi évben a befektetések elérték az 1,72 milliárd eurót, amely növekedett az előző évhez képest. A helyi befektetési piac 2019 végén erős lendületet kapott.

A negyedik negyedévben 427 millió eurót fektettek be, és év végére meghaladták a várakozásokat is.

A CBRE 55 tranzakciót regisztrált az év során, melyek átlagos mérete kb. 31 millió euró volt, nagyrészt összhangban a 2018-as évvel. A negyedik negyedév legnagyobb ügyletei közé sorolják a KÖKI bevásárlóközpont értékesítését, melyet az Adventum vásárolt meg, míg a Sofitel Budapest Chain Bridge ötcsillagos szállodát a hazai ingatlankezelő társaság, az Indotek Group vette meg. A Corvin Negyed legújabb, Corvin Technology & Science Park néven elkészült irodaépületét az OTP ingatlanalapja vásárolta meg, amelyről a Corvin portfólió ügyletében egy évvel korábban már megállapodtak.

A magyar vásárlók messze a legaktívabbak maradtak a piacon, a negyedik negyedévben a beruházások volumenének 90 százalékát, az év során pedig 74 százalékát tették ki.

A beruházások nagy részét a hazai magántulajdonban lévő társaságok és a zártvégű befektetési eszközök indították.

Noha 2019 jelentős piaci bizonytalansággal és viszonylag szerény kilátásokkal kezdődött, a helyi befektetési tevékenység egész évben megerősödött, és végül történelmi csúcsot elérő forgalomhoz vezetett.

A CBRE a jövőre nézve azon a véleményen van, hogy az elmúlt három évhez hasonló volumenre lehet következtetni 2020-ban is,

a folyamatosan támogató monetáris környezet, az erős befektetői hangulat, valamint a piacra érkező jelentősebb új részvények alapján.

Forrás: Cbre.hu