Londoni elemzők: finomhangolják a magyar monetáris és költségvetési politikát

MATOLCSY György
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk.
Vágólapra másolva!

A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlegének (BofA Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a minap tájékozódó látogatást tettek a közép-európai EU-gazdaságokban.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Benyomásaikról összeállított, hétfőn Londonban bemutatott tanulmányukban kiemelik azt a véleményüket, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "kényelmes helyzetben" van: a

z infláció jórészt ellenőrzés alatt áll,

mivel a maginfláció az elmúlt hónapokban lefelé indult, és úgy tűnik, hogy a forintárfolyam szűk, 328-336 forint/euró sávban rögzült.

A ház londoni elemzői szerint az MNB – ha valamiért kikerülne jelenlegi komfortzónájából – kisebb kiigazításokat végrehajthat a devizaswap-állományban, de nem tapasztalható elkötelezettség a monetáris alapállás módosítására semelyik irányban, tekintettel a továbbra is meglehetősen bizonytalan külső környezetre.

A BofA Global Research szakértői szerint a költségvetési finanszírozás pozitív pályán van, és ehhez jelentős hozzájárulást nyújt a lakossági kötvényértékesítés.

A cég elemzői közölték, hogy a 2020-as magyarországi költségvetésben nem látnak semmilyen jelentősebb kockázatot. Véleményük szerint ha lesz is bármilyen költségvetési ösztönzés, azt

a hatóságok inkább 2021-re tartogatják,

tekintettel a 2022-ben esedékes választásokra.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. Forrás: MTI/Manek Attila

A ház londoni elemzői az eddigi 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték az idei egész éves átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket, elsősorban a vártnál kissé magasabb, négy százalékos decemberi tizenkét havi infláció és a viszonylag gyenge forintárfolyam környezetében emelkedő olajárak miatt.

Várakozásuk szerint ugyanakkor a teljes kosárra számolt infláció most már tetőzik, és az év végére három százalékra lassul.

Mindehhez járul, hogy nem mutatkozik egyértelmű iránymutatás sem az euróövezeti jegybank (EKB), sem az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve részéről, és ebben a környezetben az MNB valószínűleg fenntartja jelenlegi monetáris politikai alapállását - jósolták hétfői tanulmányukban a BofA Global Research londoni elemzői.

Az MNB változatlan idei monetáris alapállása gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális gazdasági-üzleti elemzőház, a Capital Economics friss évindító térségi helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a "hihetetlenül enyhe" monetáris alapállású magyar jegybank szemet huny a célszintet jóval meghaladó, hétévi csúcson járó infláció felett, és

az idén nem változtat 0,90 százalékos alapkamatán.

A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác tervezte műemlék épülete. Forrás: MTI/Jászai Csaba

A ház szerint a reálkamatok ebben a környezetben változatlanul mélyen a negatív tartományban maradnak, és ez tovább hajtja a magánszektorba irányuló hitelkiáramlást, amely már novemberben tízévi csúcson volt.

A Capital Economics londoni elemzői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy a forint 2020 végéig 345 forint/euró környékére gyengül.

A cég ugyanebben a prognózisában közölte: a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedése tavaly elérhette az öt százalékot, és bár az idén ehhez képest másfél százalékpont körüli lassulás várható,

az idei ütem is a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja felett marad.

A ház londoni elemzői szerint az egész térség egyik legnagyobb meglepetése volt a magyar gazdaság tavalyi felülteljesítő növekedése.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban bemutatott új, átfogó, 68 oldalas éves feltörekvő piaci prognózisa is úgy fogalmaz, hogy a meglepően erőteljes – éves összevetésben öt százalékos – tavalyi harmadik negyedévi éves növekedés megerősítette a magyar gazdaság regionális növekedési felülteljesítő státusát.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek ellenére szintén azt valószínűsítik, hogy az idén nem változik az MNB 0,90 százalékos alapkamata, de a ház szerint 2021 harmadik negyedévében egy százalékra emelkedhet a jegybanki kamat.