A román kormány megmentené a bajba került Taromot

Tarom repülő
Vágólapra másolva!
A román kormány mentőcsomagot dobna a Tarom román nemzeti légitársaságnak, melyhez az Európai Unió jóváhagyására van szükség.
Vágólapra másolva!

A kormány által jóváhagyott első mentőcsomag 40 millió euróra rúg - jelentette be a Profit.ro portál. A kormány által nyújtott támogatás feltételei továbbra sem tisztázottak, így azt sem tudni, ebből mennyit kell visszafizetnie a cégnek.

A román kormány emellett készen áll a mentőcsomag 157 millió euróra (mintegy 53 milliárd forintra) történő kiterjesztésére is,

a Tarom ugyanis már évek óta küzd pénzügyi és működési problémákkal - mondta Lucian Bode közlekedési miniszter még decemberben. A Tarom által megbízott külső tanácsadó azt javasolta a kormánynak, hogy a társaság számára rövid távon mentőcsomagot biztosítson a szerkezetátalakítási terv végrehajtásához és egy középtávú kölcsön formájában pedig nyújtson állami támogatást a kereskedelmi flotta korszerűsítéséhez. A Profit.ro által megszerzett dokumentum szerint az intézkedések pénzügyi eredménye évente 30 millió dollár lehet.

Az összes Tarom gép a földön maradna márciustól, ha a kormány nem dobna mentőövet a román nemzeti légitársaságnak Forrás: Wikimedia Commons/Cristian Bortes

A mentőcsomag 195 millió lej (14 milliárd forintnyi) összegű kölcsön nyújtását jelenti az államtól,

amely nélkül a Tarom már márciustól sem tudná finanszírozni a jelenlegi tevékenységét.

Ezt a miniszterelnöki kabinet vezetője, Ionel Danca jelentette a kormányülést követően. A mentőcsomagot szerkezetátalakítási támogatássá formálják át, amennyiben ahhoz az Európai Bizottság hozzájárul. A támogatás jóváhagyását követően a társaságnak szerkezetátalakítási tervet kell majd kidolgoznia.

Forrás: Romania-insider.com