Talpra állhat-e Ausztrália turizmusa a tűzvész poklából?

tűzvész
Egyelőre még beláthatatlanok a tűzvész állatvilágot ért katasztrofális hatásai
Vágólapra másolva!
Bár pontosabb becslést egyelőre lehetetlenség közölni arról, de egészen bizonyos, hogy évekbe fog telni, amíg Ausztrália gazdasága - ideértve turisztikai teljesítményét is - magára talál a pusztító tűzvész okozta károkból. A január második felében napvilágot látott első becslések szerint - ismerteti az Asia Times - a károk értéke már eléri a 3,4 milliárd amerikai dollárt, azaz a több mint 1000 milliárd forintot, és a java még hátra van. Közben hírek érkeztek arról is, hogyan és mennyiből képzeli el az országnak oly fontos turizmus beindítását az ausztrál kormányzat.
Vágólapra másolva!

Már huszonnyolc halálos áldozata van az ausztráliai tűzvésznek, amely az emberéletek mellett 1 millió állat elpusztulásához vezetett, és jelentős gazdasági károkat okoz a kontinensnyi országnak. Mostanáig mintegy 2300 otthon esett martalékául a bozóttüzek lángjainak, és nagyjából 50 ezer négyzetkilométer égett le, főleg Ú-Dél-Wales, Victora, Dél-Ausztrálisa és Queensland vidéki térségeiben - vagyis nagyobb terület, mint Dánia.

A veszteségek pedig egyre csak nőnek, miközben az elmúlt napokban, a tűzvész mellett heves viharokkal, jégesőkkel is meg kellett birkózniuk az ott élőknek egyes régiókban. Mégis, a legnagyobb veszélyt - úgy tűnik - továbbra is a tűz jelenti. A bozóttüzek szempontjából legveszélyesebb időszak csak februárban kezdődik, ami Délkelet-Ausztrália legforróbb hónapja, és egészen márciusig tartó hőséget hoz a térségbe, hacsak nem esik közben jelentősebb csapadék. Ami ugyanis egyes helyeken most lezúdult, nem elegendő ahhoz, hogy véget vessen a tüzek tombolásának.

Tűzoltók birkóznak a lángokkal Ausztráliában Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Ennyibe kerül eddig az ausztrál inferno

A biztosítási kártérték a magántulajdonoknál - főként az ingatlanokra kell itt gondolni - eddig közel 700 millió (amerika) dollárnál jár, legalábbis ennyire nyújtottak be eddig kárigényt a társaságoknál, de ez még egészen bizosan nem a végszámla. A Westpac nevű, Sydney-i székhelyű bank közgazdászai úgy számolnak, hogy a tűzvész miatt az ausztrál gazdasági növekedés csak 2020-ban 0,2-0,5 százalékkal alacsonyabb lesz, mint egyébként lenne.

A bank a teljes kárösszeget, biztosított és nem biztosított javakra vonatkozóan, 5 milliárd dollárra teszi, de a pénzintézet hozzátette, hogy a katasztrófák által okozott károk általában a kétszereseit érik el a biztosított javakban jelentkező veszteségeknek.

Egy másik elemzés, az AMP Capitalé, korábban úgy számolt, hogy a tűzvész 0,25-1 százalékos veszteséget okoz a GDP-ben, ez körülbelül 2-9 milliárd dollárral egyenlő, ami azt jelenti,

hogy Ausztrália legjobb esetben is zéró negyedéves növekedést tud majd felmutatni, ha nem egyenesen mínuszost.

Összehasonlításként: az eddigi legpusztítóbb, bozóttüzekhez köthető tűzvész 2009-ben tört ki Victoria államban, és 3 milliárd dollárnyi veszteséggel járt. A Westpac megjegyzi, hogy akkor a gazdasági veszteség 1 százaléknyi volt, de Victoria és Új-Dél-Wales szövetségi államai azért különösen érzékeny területek, mert rengeteg zöldség-gyümölcs termesztő, marhatartó működik ott, jelentős a térség halászata, fa- és bortermelése. S nem utolsó sorban: jelentős a két állam turizmusa.

Megsemmisült lakóház maradványai az Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állambeli Nerrigundah településen Forrás: MTI/AP/Rick Rycroft

Ennyi égett el az ausztrál turizmus teljesítményéből eddig

Az egyik leginkább nagy veszteség bizonyosan az ausztrál turizmusban jelentkezik. A karácsonyi időszakig bezárólag már 675 miliió dollárt könyvelhetett el a szektor, mely összeg jelentős része a visszamondott szállásfoglalásokból és turisztikai szolgáltatások lemondásából származik. Egyes utazási célpontoknál 100 százalékos volt a szálláslemondások aránya, és egyelőre nincs jelen annak, hogy a turisták vissza akarnának térni.

Sőt, figyelemre méltó az is, hogy azokban a térségekben is 60 százalékkal estek vissza a foglalások, amelyeket nem érint a tűzvész. Ebben minden bizonnyal szerepet játszanak a médiaközvezítések is, melyek némelyike Ausztrália egészét lángoló kontinensnek mutatja.

- mondta Simon Westaway, az Ausztrál Turisztikai Iparági Tanács ügyvezető igazgatója a Reuters hírügynökségnek. "És ez teljesen érthető, az emberi természet már csak ilyen" - tette hozzá.

Bozóttűzben megsemmisült fák az ausztráliai Queensland állambeli Peregian Beach környékén Forrás: MTI/EPA-AAP/Darren England

A telekommunikációs létesítményekben, az energiaellátásban, az utakban és a hidakban és az egyéb infrastruktúrákban jelentkezett károkról egyelőre még nem készült becslés, ám biztosan dollármilliós értékekről van szó, csakúgy, mint a kisvállalkozások elszenvedte károk értékei. Nemcsak az elégett materiális javak veszteségeiről van szó: a Moody's egyik közgazdásza, Katrina Ell szerint a légszennyezés, amely a lakosság harmadát sújtotta, csökkenti a munkavállalók termelékenységét, megnöveli az egészségügyi kiadásokat és csökkenti a mezőgazdasági terméshozamokat.

A Moody's szerint a mosani tüzek pusztítóbbak, mint az egy évtizede tombolt lángok.

Az ausztrál kormány egyelőre 1,3 milliárd dollárnyi sürgősségi támogatást biztosít az újjépítésekre és a károk felszámolására.

Fel lehet támasztani az ausztrál turizmust?

Egyelőre nem tudni, mikor találhat magára a szektor. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nemrég bejelentette - írja a Világgazdaság -, hogy kormánya 76 millió ausztrál dolláros (15 milliárd forint) pénzcsomagot állított össze a bozóttüzek miatt alaposan visszaesett idegenforgalom újraélesztésére.

Morrison közleményében azt írta, hogy az ausztrál idegenforgalom emberemlékezet óta a legnagyobb kihívás előtt áll.

A Sydney-i székhelyű idegenforgalmi tanács (ATEC) becslése szerint a tűzvész miatt az év végére legkevesebb 4,5 milliárd ausztrál dolláros veszteség éri az ágazatot.

Scott Morrison felhívta a figyelmet arra, hogy az országban minden 13. munkahely az idegenforgalomra és a vendéglátásra támaszkodik.

A külföldi turisták évente 45 milliárd ausztrál dollárral gyarapítják a gazdaságot, ami a belföldi turizmussal együtt 130 milliárd dollárra rúg.

A miniszterelnök szerint számos vállalat és idegenforgalmi központ sorsa került veszélybe, és nemcsak a bozóttüzek sújtotta területeken. Egyes, sok turistát vonzó helyeken, például a kivételesen gazdag növényi- és állatvilággal rendelkező Kenguru-szigeten nagy károkat okoztak a bozóttüzek, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Bozóttűzből kimentett keleti szürke óriáskenguru-kölykök Kevin és Lorita Clapson önkéntes állatgondozók, a vadon élő állatok WIRES nevű mentőszervezete tagjainak udvarán a Sydney-től délre fekvő East Lynne településen Forrás: MTI/EPA-AAP/Steven Saphore

Simon Birmingham idegenforgalmi miniszter szerint azonban a turistaközpontok zömét nem érintette a tűzvész, és bármikor felkereshetők.

Az elmúlt napok heves esőzései és áradásai ellenére vasárnap is számos helyen égett még a bozót a kontinensnyi ország keleti részén. Új-Dél-Wales államban 69 tűzgóc van, és 1300 tűzoltó oltja a lángokat. Victoria államban több mint 30 helyen ég még a bozót.