A kereskedelmi megállapodás jót tett a tőzsdéknek

kínai-amerikai kereskedelmi háború
Vágólapra másolva!
A múlt héten megszületett a megállapodás első fázisa az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban. Ez az esemény pozitívan hatott a világ tőzsdéire, igaz, a hatás korlátozott volt, mert az egyezmény megtörténtét a piacok javarészt már előre beárazták.
Vágólapra másolva!

Európában estek a papírok múlt hét hétfőn, elsősorban az autóipari részvények által vezérelve, miután gyenge kínai eladási várakozások láttak napvilágot, míg a londoni tőzsde felülteljesítő volt a gyenge brit adatok után, ami erősíti a brit kamatvágás esélyeit.

Amerikában a techpapírok új csúcsra húzták az indexeket a kereskedésben az amerikai-kínai megállapodásra várva, miután ezt a leginkább globalizálódott szektort különösen pozitívan érinti majd az egyezmény,

illetve a hírek szerint a Trump adminisztráció hajlandó visszavonni Kína devizamanipulátori besorolását, ami plusz löketet jelentett. Európában a befektetők általában visszatartották a tétjeiket a szerda délutáni kereskedelmi megállapodás aláírása előtt, így érdemi mozgások sem történtek a 18 hónapja tartó konfliktus esetleges lezárásának irányába tett lépések előtt. Estére

az S&P500 és a DJIA új történelmi csúcson zárt,

miután aláírásra került a kereskedelmi megállapodás első fázisa. Sok új információ nem derült ki az eddig tudottakon és beárazottakon kívül a megállapodás kapcsán, viszont a felek hamarosan elkezdik a második szakasz megvitatását.

Emelkedtek a tőzsdék a kereskedelmi megállapodás után

A megkötött megállapodásnak köszönhetően némileg emelkedtek az európai indexek a hét második felében, az európai közszolgáltató papírok 12 éves csúcsra emelkedtek, főleg az RWE-nek köszönhetően, amely céget a német kormány 2,6 milliárd euróval tervez kompenzálni a szénerőművek bezáratási veszteségei miatt, ami természetesen nem fog tiltott állami támogatásnak minősülni a későbbiekben.

Megszületett az első megállapodás a kínai-amerikai kereskedelmi háborúban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Amerikában új csúcsra ért az S&P500 ismét és átlépte a 3300-as szintet, amit a techpapírok, a stabil kiskereskedelmi adatok és a Morgan Stanley pozitív meglepetést okozó gyorsjelentése segített. A hetet végül 1,8-2,3 százalék közötti emelkedéssel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 0,3, a londoni FTSE 1,1 száazlékkal emelkedett, a milánói börze pedig 0,5 százalékkal került feljebb a múlt héten.

A hazai tőzsde vezető indexe viszont 2,1 százalékos csökkenéssel fejezte be a múlt heti kereskedést,

a magyar vezető papírok a -5,7 és a +2,5 százalék közötti széles tartományban zárták a kereskedést, jelentős esést az OTP szenvedett el, amit elsősorban a történelmi csúcsról induló profitrealizáló korrekció hozott magával.

Ismét gyengült a forint

Az EUR/USD nem mozdult hétfőn, a menedék japán jen viszont 7 havi mélypontjára esett, köszönhetően a kereskedelmi megállapodás várható aláírása miatt növekvő kockázati étvágynak. A brit font érdemi gyengülést mutatott, miután a gyenge makroadatok, mint az ipari termelés egyre inkább növelik egy BoE kamatvágás esélyét és a hétvégén az egyik monetáris tanácstag meg is erősítette, hogy kész kamatcsökkentésre szavazni a kilátások fényében.

A spekulánsok megint megtalálták a forintot Forrás: MTI/Oláh Tibor

A forint tovább gyengült a hét elején, a régióban csak a zloty tartott vele kisebb mértékben, a többiek felfele vették az irányt, múlt hét közepe óta

ismét a forint látszik fekete báránnyá és/vagy carry trade szereplővé válni a régióban, annak ellenére is, hogy közben a magyar CDS kockázati felár csökkent a legnagyobb mértékben a héten,

és már csak 60 pont volt pénteken. Heti csúcsára ért az euró a dollárral szemben a kereskedelmi megállapodás előtt, habár ez az elmozdulás sem jelentett különösebben nagy mozgást. Az aláírás ellenére is erős maradhat a kivárás, különösen, hogy az amerikai pénzügyminiszter meg is erősítette: a következő részleges megállapodásig akár a jelenlegi szinten maradhatnak a vámok.

A devizapiacon gyorsan elsimultak a kereskedelmi megállapodás hatásának hullámai Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

A hét második felében a devizapiacon nem volt érdemi reakció a kereskedelmi megállapodást követően,

mivel a nyár óta ismert információk már beárazásra kerültek és új részletek nem derültek ki a megállapodás kapcsán, és a folytatást illetően sem esett szó konkrétumokról. A forint viszont a régió legnagyobb esését produkálta a hét eleji pozitív korrekció után, a dollárral szemben ismét érdemben 300 fölé került, a gyengülés az egész Közép-Kelet-Európai régióban érezhető volt, de a mértéke alacsonyabb szinten állt meg. A dollár végül 0,2 százalékot erősödött az euróval szemben a hét folyamán, a hazai fizetőeszköz heti teljesítménye pedig 0,7 százalékpontos gyengülés volt az euróval szemben és 0,9 százalékos esés a dollár ellenében, míg a régiós devizák főként kissé erősödtek ugyanebben az időszakban.