Tüntettek Németországban a Tesla gigagyára ellen

A Tesla kínai gyára
Sanghaj, 2020. január 7. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója beszél a sanghaji gyárban készített első Tesla Model 3-asok bemutatóján 2020. január 7-én. Musk szerint a Tesla egy tervezőközpontot is létrehoz majd Kínában. MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting
Vágólapra másolva!
A hét végén 250-en tüntettek a Tesla Berlin mellett épülő gigagyára ellen. A résztvevők szerint a monstrum megépítése beszennyezheti a lakosság vízforrását, valamint komoly ökológiai katasztrófát idézhet elő a környező élővilágban.
Vágólapra másolva!

A Tesla még tavaly novemberben jelentette be, hogy felhúznak egy gyárat Berlin mellett. A politikusok, szakszervezetek és a különböző ipari csoportok is örömmel vették tudomásul Elon Musk vállalatának a döntését,

hiszen a többség szerint a projekt új munkahelyeket teremt majd és fellendíti a régió gazdaságát.

Ennek ellenére szervezte környezetvédők egy csoportja a tüntetést a Tesla épülő gyára ellen. Az utcára vonulók azt skandálták, hogy a Tesla elveszi az ivóvizüket. Ezt arra értik, hogy szerintük a gigagyár nem csak beszennyezheti a környék ivóviz-bázisát, hanem teljesen fel is emésztheti azt működése során.

illusztráció Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

Az egyik környezetvédelmi aktivista elmondta, hogy nem kifejezetten a Teslával van gondjuk, hanem azzal, hogy a gyár egy olyan helyen épül, amely védett állatok és növények élőhelye. Emellett a területen van egy értékes ivóvíz forrás is, amely a gyár miatt veszélybe kerülhet.