Maguktól gyorsítanak fel a Tesla autók

Tesla
A view of Tesla Model S, in Barcelona, Spain, on September 10, 2018. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatal (NHTSA) nemrég bejelentette, hogy foglalkoznak azzal a petícióval, amely 500 ezer Tesla kivizsgálását és visszahívását kérvényezi, mivel a járművek állítólag maguktól adnak gázt bizonyos esetekben, ez pedig balesetveszélyes.
Vágólapra másolva!

Az NHTSA szerint a 2012 és 2019 között gyártott Tesla Model S-ek, a 2016 és 2019 között gyártott Model X-ek és a 2018 és 2019 között gyártott Model 3-ak lehetnek érintettek.

Az NHTSA szerint 127 panasz érkezett eddig hozzájuk 123 különálló járművel kapcsolatban. Ebből 110 esetben történt baleset, amelyben 52-en sérültek meg.

Az NHTSA szerint ugyan más járműveknél is előfordulhat hasonló hiba, azonban a Tesláknál az átlagosnál sokkal gyakrabban jelentkezik a probléma. A legtöbbször parkoláskor és tolatáskor ugrottak meg a gépkocsik váratlanul.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

Tavaly májusban kétezer Tesla jármű esetében állapították meg a szakértők, hogy egy szoftverhiba miatt az akkumulátor kigyulladhat.

Elon Musk cége akkor a gépkocsik visszahívása helyett a járművek szoftverét frissítette, azonban az NHTSA most az is vizsgálja, hogy ebben az esetben szakszerűen járt-e el a Tesla.