Rekord mennyiségű készpénz van forgalomban Magyarországon

advice analysis brand business businessman chart company competition concept consultant creative development diagram display economic education financial goals graph growth hand icon idea industry information innovation inspiration intelligence job man ma
19646878 - businessman hand working with new modern computer and business strategy as concept
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben 6600 milliárd forint felé emelkedett hazánkban a forgalomban lévő készpénzállomány, aminek a visszaszorítása rendkívül nehéz feladatnak bizonyul. A folyamat felgyorsítása érdekében átfogó és hatásos intézkedéscsomagra van szükség - olvasható a Növekedés.hu-n.
Vágólapra másolva!

A MNB adatai alapján 2019. decemberében 6600 milliárd forint fölé emelkedett a hazai forgalomban lévő készpénzállomány, ami új csúcsot jelentett.

Mivel ez az emelkedés egy lassú folyamat eredménye, ezért egy ugyanilyen lassú, de ellenkező előjelű folyamat hatásaként lehet elérni a készpénzállomány csökkenését is.

A Magyar Állampapír Plusz egy jelentős szerepet tölthet be ebben a folyamatban, melynek eredményeképpen a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája 10 százalék közelébe csökkenhet.

A készpénzállomány tartós csökkenését a Növekedés.hu szerkesztője szerint egyrészt a pénzügyi tranzakciós illeték eltörlésével lehetne elérni, hiszen ez a bankszámlákon lévő pénz felhasználását olcsóbbá tenné.

Ugyanebbe az irányba hatna az is, ha a munkabéreket kötelezően csak átutalással lehetne kifizetni, tehát azok nem készpénzben érkeznének meg a munkavállalókhoz.

Harmadik lépésként el kéne törölni a havonta legfeljebb két alkalommal, legfeljebb összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételt a hazai bankjegy-automatákból.

További intézkedésként azt is be lehetne vezetni, ha bizonyos összeghatár felett korlátoznák a készpénzhasználatot, illetve, ha kereskedők számára kötelező előírás lenne a bankkártya elfogadás.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) mellett pár intézkedés, mint például a pénzügyi tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel eltörlése, illetve a kötelező átutalásos munkabérfizetés jelentősen javíthatna a magas készpénzállományon, mely a szürke- és feketegazdaság melegágya Forrás: Origo

A lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztése, ezen belül a megtakarítások növelése szintén egy eleme lehetne ennek az intézkedéssorozatnak. Az elemző például megemlíti, hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az ötéves futamideje alatt összesen 27,35 százalékos hozamot kínál. Vagyis, ehhez képest egymillió forintonként 270 ezer forintot bukik el öt év alatt az, aki a megtakarításait készpénzben tartja. Az értékpapír ugyan a készpénzhez képest nem teljesen likvid, de a visszaváltási feltételei kedvezőek.

Egy fontos törekvés a magas készpénzállomány ellen az is, hogy megképződjön a készpénztartás alternatívája a vidéki lakosok körében a postai, illetve a többi értékesítési hálózat fejlesztésével.

Végül a magas készpénzállomány a melegágya a fekete- és a szürkegazdaságnak, ezért több ellenőrzésre és szigorúbb büntetésekre lenne szükség, mellyel párhuzamosan a munkát érintő adók tovább csökkenhetnének, beleértve egy nagyobb adóamnesztiát is, mely mentén a még le nem adózott összegekből bankszámlapénz válhatna.

Forrás: Növekedés.hu