Megnyílik Skócia első aranybányája

Skócia
A skóciai szigetre évente egyre többen látogatnak
Vágólapra másolva!
A telephelyet üzemeltető vállalat bejelentette, hogy Skócia első, kereskedelmi aranybányája készen áll a megnyitásra és a kitermelés megkezdésére - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, a Scotgold Resources fogja üzemeltetni a Cononishban, Tyndrum falu közelében található, tárnás fejtésű arany- és ezütbányát, amely Skócia első ilyen létesítménye lesz. A lelőlehelyen a történelmi időkben már folyt érckitermelés, ám annak már jó ideje vége. A vállalatnak saját közlése szerint 13 évnyi előkészítő munkájába telt, hogy megnyithassa az új létesítményt.

A tervek szerint decemberben megnyíló bánya avatását idén februárra halasztották, ám a vállalat közleménye szerint most már minden kész a termelés beindítására.

A cégnél nagyon izgatottak a nyitás miatt, a vállalat vezetője a Financial Timesnak adott interjújában azt nyilatkozta, még ha túlzásnak is tűnhet, de úgy vélik, a kitermelés megkezdésével egyúttal Skócia aranyiparának is rajtot adnak. Elmondta azt is, hogy a cég további feltárási programokat indít a skót felföldön.

Skóciai táj Forrás: Moidart History Group

Cononish bányájában 2016-ban végezték el az első talajpróbákat és ércfeldolgozásokat. A biztató eredmények után, megkapták a helyi hatóságok engedélyét is az ipari termelés beindítására, melynek végül a környezetvédelmi tiltakozások sem tudtak gátat szabni.

A Scotgold 17 évre tervezi a bánya üzemeltetését, évi 23.500 uncia arany felszínre hozásával.

Az első szakaszban havonta 3000 tonna ércet dolgoznának fel, a teljes termelési kapacitás elérésekor 6000 tonnát.

A vállalat 52 munkahelyet teremtett Skócia első aranybányájával, és félmillió fontot ajánlott fel a helyi közösségek támogatására. Tyndrum turisztikai szempontból azért fontos település, mert fő közlekedési útvonalak csomópontjában fekszik, így sok utazó áthalad rajta, esetleg eltölt ott egy-két vendégéjszakát.