Bámulatos, amit ez a robot tesz a kidobott iPhone-okkal

Daisy, iPhone szétszedő robot
Vágólapra másolva!
Az iPhone-okat gyártó Apple megváltoztatná a kidobott elektronikai eszközök újrahasznosításának módját egy robot segítségével, amely szétszereli a kidobott iPhone-okat, hogy olyan drága fémeket nyerjen ki belőle, melyeket újra fel lehet használni. Az elektronika iránti növekvő globális kereslet és egyes nemesfémek szűkössége arra ösztönzi a mobiltelefon gyártókat, hogy új utakat keressenek. Az Apple Daisy névre hallgató robotja lehet az egyik ilyen kitörési pont.
Vágólapra másolva!

Daisy robotot, amely a texasi Austin külvárosában dolgozik, úgy tervezték meg, hogy

szétbontsa a leselejtezett iPhone készülékeket, majd 14 féle ásványi anyagot, köztük a lítiumot nyerjen ki belőlük, újrahasznosítás céljából.

Az Apple egyes termékeiben már ma is újrahasznosított alumíniumot, ónt, kobaltot és ritkaföldfémeket használ, és az elkövetkező évekre azt tervezi, hogy tovább bővíti ezt a listát.

Munkában Daisy, az Apple közel 20 méter hosszú, iPhone szétszedő robotja Forrás: Apple

A kevesebb, mint 20 méter hosszú robot egy négylépéses eljárásban távolítja el az iPhone akkumulátorát -80 Celsius fokos levegővel, majd kiszedi a csavarokat és a modulokat a készülékből, beleértve a haptikus motort is, amely a rezgést adja a telefonban. Az így kinyert összetevőket ezután újrahasznosításra küldik, ahol kinyerik belőlük az ásványokat, majd finomítják azokat.

Daisy óránként 200 iPhone-ot képes szétszedni, 2017-ben 1 millió iPhone készüléket dolgozott fel.

Daisy tudása nem korlátozódna az iPhone-okra, azonban az Apple úgy döntött, hogy az iPhone lesz az első olyan terméke, amelyet ezzel a robottal szereltet szét. A cég azonban fontolgatja a bontási technológia megosztását másokkal, köztük az elektromos autógyártókkal is.

A robot üzembe állítása válasz lehet arra az előrejelzésre, amely szerint számos bányászati ​​vezető úgy gondolja - és ezt az elméletet az Apple is osztja -, hogy az elektromos járművek növekvő népszerűségével párhuzamosan még inkább szükség lesz az újonnan bányászott ásványokra.

Forrás: Reuters.com