Rekordra futott az aranytermelés a világ egyik legszegényebb országában

mining social Horizontal
A mine worker is seen on October 19, 2017 onsite at the Old Nick mine in Bulawayo. - Canadian-listed New Dawn Mining Corporation owners placed Old-Nick mine under care and maintenance in 2015 due to a fall in gold prices and high operational costs. The mining company has maintained former workers who waived their benefits over the years. Current and former workers who are demanding their packages and back payments have been evicted from the mine's residential area. (Photo by ZINYANGE AUNTONY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ipari aranytermelés rekordjáról jelentett 2019-re Mali, írja a Mining.com. Az ország kormánya idénre még nagyobb kitermelt mennyiséget vár.
Vágólapra másolva!

Mali ipari aranykitermelése 7 százalékot nőtt tavaly és új rekordot, 65,1 tonnát ért el, a most nyilvánosságra hozott minisztériumi statisztikák szerint. A szaktárca egyik tisztségviselője elmondta, a növekedéshez nagymértékben járult hozzá az, hogy az ausztráliai Resolute Mining nevű vállalat egyik érdekeltségben tavaly elindította a kitermelést.

A nyugat-afrikai ország teljes aranykitermelése tavaly elérhette a 71,1 tonnát,

mivel a kisipari, kézműves aranybányászok minden évben közel 6 tonnát termelnek ki az értékes ércből, mondták a minisztériumnál. Azt is hozzátették, 2020-ra további növekedést várnak az ipari kitermelésben, de további részleteket erről nem közölt a minisztérium.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Zinyange Auntony

Az arany Mali legfontosabb exportáruja, 2018-ban a 2 milliárd dollár értékű kivitel 64 százalékát az arany adta, amivel messze megelőz minden más exportárut, például a második helyen álló gyapotot.

Mali a világ egyik legszegényebb országa, ahol sokáig meglehetősen bizonytalan jogszabályi környezetben működtek a nagyvállalatok valamint az a mintegy 200 ezer munkavállaló, akik a kisipari, általában kézi eszközökkel folytatott aranykitermelésben vesznek részt. Ahogy egy tanulmány bemutatja, 2016-ban például Mali aranyexportjának értékéből mindössze 24 százalék került csak a kormányzathoz, hogy az állam bevételeit növelje.

Ezért az ország új bányaügyi szabályokat vezetett be 2019-ben, melyek célja, hogy növeljék az állam aranyból származó bevételét és egyszerűsítsék az adózási valamint a kitermelési jogdíjak szabályozását.

Ugyanakkor az első értékelések szerint, a kisipari bányászat problémáit ezek az új szabályok sem oldják meg maradéktalanul, miközben az országban felbukkant szélsőséges iszlamisták egyes térségekben rátelepülnek a kisipari bányászatban dolgozókra és azok munkájára. A Száhel övezet több országát fenyegető jelenségről az Origo ebben a cikkében írt részletesebben.