Veszélyben a Tesco leányvállalatainak eladása

Tesco Opens First Own-Brand Supermarket in China 73116226 EOS5D-1130700252 PowerShot G7 73116226,EOS5D-1130700252,PowerShot G7
BEIJING - JANUARY 27: An exterior view of the shopping center where the newly-opened Tesco supermarket is located on January 27, 2007 in Beijing, China. The UK giant opened its first own-brand supermarket in Beijing after investing in 46 stores across China under the name of its Chinese partner, Le Gou, which translates as "Happy Shopping". Tesco's new store in Beijing is competing with other international chains that are well established in China, such as Wal-Mart and Carrefour. (Photo by Andrew Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Tesco ázsiai leányvállalatának 10 milliárd dolláros eladása veszélybe került Thaiföld versenyjogi szabályozása miatt – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A szupermarketlánc közel 2 ezer üzlettel rendelkezik Thaiföldön és Malajziában, amit három thaiföldi cég meg akar vásárolni. Azonban a vásárlóknak az ázsiai ország egy új szabályzó testületével kell szembenézniük, mivel az akvizíció után a nyertes ajánlattevő az ország kiskereskedelmi szegmensének több mint felét birtokolná.

Illusztráció Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Andrew Wong

Az ország törvényeinek értelmében a hatóságoknak engedélyezniük kell minden olyan egyesülést vagy felvásárlást, ahol egy teljes piaci szegmens több mint fele egy kézbe kerül.

Amennyiben ezt a törvényt megsértik, akkor az összefonódási tranzakció legfeljebb 0,5 százalékát ki kell fizetni bírságként.

Viszont mindhárom csoport – a CP Group, a Central Group, és a TCC Group –, amely bejelentkezett a szupermarket ázsiai divíziójának felvásárlására

megsértené ezt a szabályozást.

Illusztráció Forrás: AFP/Carl Court

Az Euromonitor 2018-as jelentése szerint a Tesco ázsiai üzleteinek nagy része Thaiföldön van, és az ország élelmiszerbolti piacának 28 százalékát teszi ki.

Az üzletek Tesco Lotus márkanév alatt működnek.

Az üzlet 6-8 milliárd dollár értékű, és a sikeres ajánlattevő számára hozzáférést biztosíthat a thaiföldi mezőgazdasági termelők körében működő ellátási láncokhoz, lehetővé téve számukra, hogy megszabják az árakat mind a szállítóknak, mint az ügyfeleknek.

Bár a Tesco nem tette közzé részlegének eladási árát, a részvényárak alapján a Tesco Lotus felvásárlásának összegét 10 milliárd dollárra becsülik a szakértők.