Elon Musk újabb elképesztő bónuszt kaphat

A Tesla kínai gyára
Sanghaj, 2020. január 7. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója beszél a sanghaji gyárban készített első Tesla Model 3-asok bemutatóján 2020. január 7-én. Musk szerint a Tesla egy tervezőközpontot is létrehoz majd Kínában. MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting
Vágólapra másolva!
A Tesla vezérigazgatója és első embere, Elon Musk, rendkívül közel került ahhoz, hogy megkapja első részletét a rekordösszegűnek számító szerződéséből. Ha az elektromos autókat gyártó cég továbbra is ilyen jól teljesít, akkor 346 millió dollár üti Musk markát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a Tesla rendkívül sokat fejlődött és egy gyártási problémákkal küzdő vállalatból a világ vezető elektromos autógyártójává nőtte ki magát. Ez ma már cég részvényeinek árfolyamán is meglátszik, hiszen hét elején újabb 9 százalékkal erősödött a Tesla és ezzel rekordszintet ért el.

Elon Musk Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

Musnak még további 6 százalék elérésére van szüksége ahhoz, hogy a Tesla piaci értéke 100 milliárd dolláros legyen, majd afölött a szint fölött is kell tartania a vállalatot ahhoz, hogy megkapja az első bonuszát, amelynek összege 346 millió dollár.

Az árfolyamcélon kívül Musk állítólag már teljesített egy másik műveleti feltételt, amelyre szintén szüksége volt a szerződésében szereplő teljesítményalapú bónusz megszerzéséhez.

Ahhoz, hogy a Tesla vezére a 2018-ban kötött szerződésében szereplő teljes, 650 millió dolláros összeghez hozzájusson, több más feltételt is teljesítenie kell egy tíz éves periódus alatt. Amennyiben a szerződés minden pontját teljesíti, azzal Elon Musk minden idők legnagyobb amerikai bónuszát kapná meg.

Musk azonban mindent egy lapra tett fel, hiszen fizetést nem kap, hanem teljes mértékben a Tesla teljesítményétől függ, hogy mennyi pénzt fog kapni a bónuszrendszeren keresztül.

Az eddigi legnagyobb jutalmat a Snapchat alapítója, Evan Spiegel kapta 2017-ben, amikor tőzsdére vitték a vállalatot. Ő 638 millió dollárt vihetett haza. 2018-ban Bob Iger is nagyot kaszált, hiszen a Disney vezérigazgatója 149,6 millió bónuszt kapott.