Hamarosan drágul a liszt és a kenyér

ÉLELMISZER, ételfotó, kenyér, pék, pékség, sütőde, liszt
Karancslapujtő, 2016. szeptember 29. Kisült rozskenyerek a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn 2016. szeptember 28-án. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát. Az előírás megjelenése októberben várható. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Hamarosan drágul a liszt és a kenyér - írja a Világgazdaság, amely szerint az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése, valamint az afrikaisertéspestis-járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések miatt a malmok január végétől 3-5 forinttal növelik a liszt kilogrammonkénti árát, a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.
Vágólapra másolva!

A lapnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az emelési kényszer tényezői közül a legfontosabb az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte, keresni kell azokat a tételeket, amelyek megfelelnek az egészséges termés követelményeinek. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért.

Kisült rozskenyerek Forrás: MTI/Komka Péter

A sütőipari termékek ára nem elsősorban a lisztár-növekedés miatt fog emelkedni a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint. Fülep Zsolt, a Világgazdaságnak a villamos energia és a gáz árának növekedésével, a bérnöveléssel és például az olyan alapanyagok árának emelkedésével magyarázta a drágulást, mint a csehországi tejpor, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül.