Makaóban igény van a magyar prémium termékekre

2020.01.14. 09:06

Makaóban számos területen mutatkozik komoly igény a magyar prémium termékekre és szolgáltatásokra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kedden az MTI-nek telefonon Makaóból, miután találkozott Ho Jat Szeng makaói főkormányzóval.

Szijjártó Péter - akinek a személyében először látogatott magyar külügyminiszter a Kínához tartozó, különleges közigazgatási státusú területre - hangsúlyozta: a jelentős bevételeket termelő szálloda- és kaszinóiparának köszönhetően Makaó dicsekedhet a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel, így a félmilliós lakosú terület rendkívül fizetőképes.  Makaó ráadásul Hongkonghoz hasonlóan nagyra értékeli, hogy Magyarország nem szól bele a terület belső berendezkedésébe, illetve Kínához fűződő kapcsolatába.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter találkozója Ho Jat Szeng makaói főkormányzóvalForrás: Origo

Mindez együtt kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy magyar prémium termékek és szolgáltatások jelenjenek meg a makaói piacon - szögezte le a tárcavezető.

Minden agrárterméket importálnak

Makaó sajátosságairól szólva a külügyminiszter elmondta: a terület méretéből és beépítettségéből adódó korlátok miatt 

Makaóban semmilyen mezőgazdasági termelésre nincs lehetőség,  ezért szinte mindent importból szereznek be. Az agrártermékek körében kifejezetten nagy igény mutatkozik a magyar marha-, sertés- és csirkehúsra, így a következő időszakban a makaói kormányzat ilyen termékek piacra lépését kívánja elősegíteni.

9. Makaó - 36 milliárd dollárForrás: Shutterstock

A világ legsűrűbben lakott területeként Makaó magas minőségű szolgáltatásokat keres a városüzemeltetés terén - emelte ki a magyar külügyminiszter, ezért komoly igény mutatkozik egyebek mellett a magyar vízgazdálkodási és szennyvízkezelési technológiák iránt.

Megbecsülik a magyar kultúrát, Makaóban igény van a magyar prémium termékekre

Szijjártó Péter a két fél közötti oktatási és kulturális együttműködés főbb eredményeit sorolva megemlítette, hogy 

Makaóban a magyar kultúra kifejezetten nagy megbecsülésnek örvend,  így több nemzetközi kulturális eseményre és fesztiválra hívtak már meg magyar művészeket és együtteseket, valamint magyar kulturális programsorozat is színesíti majd a Makaóban kínált nemzetközi programok palettáját.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy a két fél között létrejött ösztöndíj-megállapodás alapján makaói fiatalok kezdhetik meg tanulmányaikat magyar egyetemeken, miközben Makaóba is várják a magyar hallgatókat.