Újabb milliárdokat kaszált a rekordüzlettel a szaúdi olajóriás

2020.01.13. 21:00

A Saudi Aramco újabb 3,8 milliárd dollárt keresett az egyébként is világrekorder kezdeti nyilvános kibocsátásával. Olyan nagy volt ugyanis a kereslet a vállalat részvényei iránt, hogy a cégnek hozzá kellett nyúlnia a 450 millió részvényes „tartalékhoz" is.

A Saudi Aramco állami olajóriás vasárnap jelentette be, hogy gyakorolta a jogát ahhoz, hogy 450 millió darab részvényt értékesítsen a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) során piacra dobott 3 milliárd darab után. Ennek következtében pedig az IPO összértéke 29,4 milliárd dollárra nőtt – írja a CNBC.

Az Aramco decemberben lépett tőzsdére Szaúd-Arábiában, és akkor egyenként 32 riálos (8,53 dollár) áron dobta piacra a 3 milliárd darab részvényét – ezzel egyébként a vállalat tulajdonrészének csak egy töredékét vitték ki a nyílt piacra. Akkor az IPO összértéke elérte a 25,6 milliárd dollárt, ami soha nem látott csúcs volt. A korábbi rekordot az Alibaba kínai e-kereskedelmi vállalat tartotta a 2014-es, 25 milliárdos üzletével.

A friss, 3,8 milliárd dolláros tőkebevonás azonban nem új (másodlagos) részvénykibocsátás. Amiről szó van az egy korábban, az IPO során meghatározott lehetőség (ez az úgynevezett „greenshoe" opció), amely arra vonatkozik, hogy az Aramco az eredetileg meghatározottnál több részvényt értékesítsen, ha túljegyzés alakul ki – vagyis ha túl nagy a kereslet a papírra.

A Saudi Aramco részvényárfolyamának alakulása az IPO ótaForrás: Investing.com

A háttérben feltehetőleg részben az áll, hogy az Aramco részvényeit igencsak megrángatták a piacon, ahogy a befektetők az elmúlt időszakban elkezdtek aggódni a térség geopolitikai kockázatai miatt.

Az Aramco részvénye egyébként január 8-án lement egészen 34 riálig, ami a legalacsonyabb ár volt, mióta a papírral december 11-én megindult a kereskedés. Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt a részvény 34,80 riál körül mozgott.

Ezzel a társaság piaci értéke nagyjából 1870 milliárd dollár, ami még mindig meghaladja az IPO-val beállított 1700 milliárdos értéket. Az Aramco egyelőre nem tudja azonban hozni a 2000 milliárdos álomhatárt, amelyet korábban sokan jósoltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK