Újabb milliárdokat kaszált a rekordüzlettel a szaúdi olajóriás

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco újabb 3,8 milliárd dollárt keresett az egyébként is világrekorder kezdeti nyilvános kibocsátásával. Olyan nagy volt ugyanis a kereslet a vállalat részvényei iránt, hogy a cégnek hozzá kellett nyúlnia a 450 millió részvényes „tartalékhoz" is.
Vágólapra másolva!

A Saudi Aramco állami olajóriás vasárnap jelentette be, hogy gyakorolta a jogát ahhoz, hogy 450 millió darab részvényt értékesítsen a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) során piacra dobott 3 milliárd darab után. Ennek következtében pedig az IPO összértéke 29,4 milliárd dollárra nőtt – írja a CNBC.

Az Aramco decemberben lépett tőzsdére Szaúd-Arábiában, és akkor egyenként 32 riálos (8,53 dollár) áron dobta piacra a 3 milliárd darab részvényét

– ezzel egyébként a vállalat tulajdonrészének csak egy töredékét vitték ki a nyílt piacra. Akkor az IPO összértéke elérte a 25,6 milliárd dollárt, ami soha nem látott csúcs volt. A korábbi rekordot az Alibaba kínai e-kereskedelmi vállalat tartotta a 2014-es, 25 milliárdos üzletével.

A friss, 3,8 milliárd dolláros tőkebevonás azonban nem új (másodlagos) részvénykibocsátás. Amiről szó van az egy korábban, az IPO során meghatározott lehetőség (ez az úgynevezett „greenshoe" opció), amely arra vonatkozik, hogy az Aramco az eredetileg meghatározottnál több részvényt értékesítsen, ha túljegyzés alakul ki – vagyis ha túl nagy a kereslet a papírra.

A Saudi Aramco részvényárfolyamának alakulása az IPO óta Forrás: Investing.com

A háttérben feltehetőleg részben az áll, hogy az Aramco részvényeit igencsak megrángatták a piacon, ahogy a befektetők az elmúlt időszakban elkezdtek aggódni a térség geopolitikai kockázatai miatt.

Az Aramco részvénye egyébként január 8-án lement egészen 34 riálig, ami a legalacsonyabb ár volt, mióta a papírral december 11-én megindult a kereskedés.

Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt a részvény 34,80 riál körül mozgott.

Ezzel a társaság piaci értéke nagyjából 1870 milliárd dollár, ami még mindig meghaladja az IPO-val beállított 1700 milliárdos értéket. Az Aramco egyelőre nem tudja azonban hozni a 2000 milliárdos álomhatárt, amelyet korábban sokan jósoltak.