Itt lehet Harry hercegék észak-amerikai otthona

II. ERZSÉBET; MEGHAN hercegnő; HARRY herceg
London, 2020. január 13. II. Erzsébet brit királynő fényképe (j) és Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és a felesége, Meghan sussexi hercegnő esküvői fotója látható ajándéktárgyakon egy londoni üzletben 2020. január 10-én. A brit uralkodó 2020. január 13-án találkozóra hívta össze a királyi család legmagasabb rangú tagjait téli rezidenciájára, a sandringhami kastélyba, hogy megvitassák Harry herceg és Meghan hercegnő jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül, miután a pár január 8-án instagram-oldalán bejelentette, hogy visszalép a királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől és azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljék. MTI/EPA/Andy Rain
Vágólapra másolva!
Napok óta lázban tartja a világsajtót a hír, miszerint Harry herceg és felesége, Meghan Markle, a brit királyi családdal való egyeztetés nélkül jelentette be egy közösségi médiafelületen, hogy visszalépnek különleges helyzetükből fakadó kötelezettségeiktől, és a jövőben anyagi függetlenségre törekednek az uralkodóháztól. Egyben azt is közölték: "kétlaki" életet képzelnek el maguknak és közös gyermeküknek: nem fordítanak végleg hátat az Egyesült Királyságnak, de sokat lesznek Észak-Amerikában is. A Reuters most arról ír, egy kis kanadai közösség máris arra készül, hogy a hercegi pár városkájukat, illetve környéküket választja ottani lakhelyéül.
Vágólapra másolva!

Számos részlet nem világos még a sussexi hercegi pár formális kiszakadásáról az uralkodóház eddigi viszonyrendszeréből. Ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, jelenlegi jövedelmi viszonyaik mellett, egyelőre csak találgatni lehet azt is, miből kívánnak megélni majd, ha lemondanak a királyi járandóságokról. Csupán annyi biztos, hogy egyik pillanatról a másikra nem valósulhat meg a teljes önállósodás.

Harry sussexi hercegről, a brit trónörökös másodszülött fiáról és a feleségéről, Meghan sussexi hercegnőről szóló cikket olvas egy nő egy londoni fodrászüzletben Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Nem jelenthető ki teljes bizonyossággal az sem, hol képzelik el másik otthonuk berendezését Anglián kívül. A pár ugyanis eddig csak annyit mondott, Észak-Amerika lesz a másik helyszín. Ez ugyanakkor, könnyen elképzelhető, hogy Kanadát jelentheti, amelynek formálisan szintén II. Erzsébet a feje, s ahol egy parti kisvárosban máris arra számítanak, hamarosan a település lakója lesz a hercegi pár gyermekükkel.

De hol van ez a helyszín és miért lehetséges, hogy ott lesz a hercegi pár másik otthona?

A hírek szerint Meghan Markle már elutazott Angliából, hogy visszatérjen a Vancuver szigetre, annak Saanich-félsziget nevű részére, 8 hónapos fiához, Archie-hoz. Így minden bizonnyal nem volt ott azon a családi válságértekezleten sem, amelyet hétfőre maga II. Erzsébet királynő hívott össze, hogy az uralkodóház tagjai megtárgyalják a kialakult, és mindezidáig példátlan helyzetet. Harry hercegék ugyanis nem egyeztették előre bejelentésüket senkivel, ami több formalitás súlyos megsértését jelentheti, még akkor is, ha már korábban is voltak jelei annak, egyikőjük sem kedveli különösebben a státuszukból rájuk háruló feladatokat.

Riporterek II. Erzsébet brit királynő téli rezidenciájának, a sandringhami kastélynak a bejárata előtt 2020. január 13-án reggel Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Az említett félszigeten Sidney település és környéke az, amelynek lakói - úgy tűnik - nem alaptalanul izgulhatnak amiatt, hogy esetleg településük lesz a befutó a sussexi hercegi pár otthonkeresésében.

A térségben tavaly év végén a család már hat hetet töltött pihenésként, amelynek nagy előnye, hogy például az említett félsziget kicsiny, legfeljebb 20 ezer fős lakosságú településeket rejt. Ezeknek a legtöbb lakója általában kifejezett jómódban és nyugalomban él, a társadalom felső, illetve felső-középosztályához tartozva. Ugyanakkor a szárazföld sincs messze, hiszen a Vancuver sziget közel van a kontinenshez, Brit-Kolumbiához, menetrend szerinti komphajókkal könnyen elérhető.

"Az itt élők fantáziáját pedig érthetően megragadta az, hogy [Harry hercegék] nemrég itt töltötték vakációjukat. Itt számos, rejtett kúria található, mindannyian találgattuk, melyikben is tölthették pihenésüket" - mondta újságíróknak egy helyi lakos North Saanich-ben, Sidney városka szomszédságában.

A kíváncsiság és az érdeklődés ellenére ugyanakkor úgy tűnik, a helyiek többsége tiszteletben tartaná a hercegi pár magánéletét akkor is, ha a félszigetre esik választásuk.

"Az utolsó dolog, amire vágynának, az az, hogy emberek tömegei furakodjanak köréjük és fotókat készítsenek róluk", mondta Sidney-ben egy édességbolt tulajdonosa. De ez majd el fog amúgy is ülni, ha az emberek hozzászoknak a gondolathoz, hogy itt vannak - tette hozzá.

Erzsébet brit királynő fényképe (j) és Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és a felesége, Meghan sussexi hercegnő esküvői fotója látható ajándéktárgyakon egy londoni üzletben Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Sok helyi egyébként nem is volt hajlandó nyilatkozni az őket faggató újságíróknak, mondván, így is szeretnék tiszteletben tartani a pár magánéletét. Egy másik helyi lakos azt közölte, hogy Harry édesanyja, Diana hercegnő, a rá irányuló figyelemnek is köszönhetően halt meg, ami nagyon tragikus. "Biztos vagyok benne, hogy ők csak nyugalmat, egy biztonságos menedéket szeretnének, ahol normális életet élhetnek" - tette hozzá.

Hogyan döntött II. Erzsébet királynő?

Hozzájárult hétfőn a brit uralkodó ahhoz, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő a jövőben önálló, a monarchiától anyagilag független családi életet éljen. Az udvar hétfő esti közleményéből azonban egyértelműen kiolvasható, hogy II. Erzsébet királynő nehéz szívvel hozta meg ezt a döntést, és azt szerette volna, ha Harry és felesége a királyi család teljes jogú tagja marad. A királynői döntés részleteiről és következményeiről az Origo ebben a cikkében számolt be.