Ki nem találná, hogy melyik lett a legértékesebb amerikai autógyártó

A Tesla kínai gyára
Sanghaj, 2020. január 7. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott kép Elon Muskról, a Tesla Motors és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatójáról (k) a Tesla-tulajdonosokkal a színpadon a sanghaji gyárban készített első Tesla Model 3-asok bemutatóján 2020. január 7-én. Musk szerint a Tesla egy tervezőközpontot is létrehoz majd Kínában. MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting
Vágólapra másolva!
A Tesla közelmúltbeli rallija a vállalat piaci értékét közel 85 milliárd dollárra növelte, amellyel minden idők legtöbbre értékelt amerikai autógyártójává vált. Korábban a Ford birtokolta ezt a rekordot, még 1999-ből, 80,8 milliárd dollárra becsülve az értékét. A Tesla értéke azonban még mindig kisebb, mint az Egyesült Államokon kívüli legnagyobb autóipari cégeké.
Vágólapra másolva!

A Tesla rekorddal nyitotta a 2020-as évet:

a legértékesebb amerikai autógyártóvá vált.

Az Elon Musk vezette autógyár közelmúltbeli tőzsdei szárnyalása közel 85 milliárd dollárra növelte a piaci értékét, mellyel meghaladta a Ford által 1999-ben beállított 80,8 milliárd dolláros csúcsot. A Ford jelenleg mintegy 37 milliárd dolláros piaci értéket képvisel.

A társaság már meghaladta két másik amerikai autóóriás piaci értékét: a General Motors piaci értéke körülbelül 50 milliárd dollár, a Fiat Chrysleré pedig körülbelül 22 milliárd dollár. A Tesla azonban hiába érte el már korábban is a legmagasabb amerikai autógyártó címet a piaci értéke alapján, a Ford 1999-es rekordját csupán a múlt héten haladta meg.

A Tesla - piaci értékét tekintve - a Ford 1999-es rekordját döntötte meg 2020-ban az Egyesült Államokban Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

Míg a Tesla piaci értéken túllépte a klasszikus amerikai autógyártó társaságokat, az Egyesült Államokon kívüli csúcstartókat nem érte utol.

A japán Toyota piaci értéke megközelítőleg 232 milliárd dolláros, míg a német Volkswagené pedig körülbelül 98 milliárd dollárt ér.

A Tesla részvényárfolyamának legutóbbi emelkedése akkor kezdődött, amikor a cég bejelentette, hogy 2019-ben 367 500 járművet szállított le, ami egyértelmű rekord, és 50 százalékkal magasabb érték, mint 2018-ban.

A Tesla azonban még nem örülhet, hiszen

jövőbeni sikerének nagy része attól függ, hogyan teljesít külföldön.

A vállalat azt tervezi, hogy exportálja az új, Sanghajban megnyílt Gigafactory épületében készült autóit, ahol a közelmúltban megkezdődött a Tesla Model 3 gyártása.

Forrás: Businessinsider.com