Így lehet pénzük Harry hercegéknek, ha lemondanak a királyi apanázsról

Horizontal OFFICIAL VISIT ROYAL FAMILY PREGNANT WOMAN LOVERS SUNGLASSES GESTURE
(FILES) In this file photo taken on October 22, 2018 Britain's Prince Harry and his wife Meghan, the Duchess of Sussex walk to attend a meet-the-people session at Kingfisher Bay Resort on Fraser Island. - Prince Harry's wife Meghan went into labour early on May 6, 2019, Buckingham Palace announced. "The Duchess went into labour in the early hours of this morning," it said in a statement, noting her husband the Duke of Sussex was by her side. (Photo by DARREN ENGLAND / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Napok óta hangos a világsajtó attól a hírtől, hogy a brit uralkodócsalád tagja, a trón sorrendben hatodik várományosa, Harry herceg és felesége, Meghan Markle, bejelentette, hogy a jövőben visszalépnek a királyi család tagjaira háruló feladataiktól. Egyúttal azt is közölték, anyagilag függetlenné válnak a monarchia intézményrendszerétől. A hírek szerint a pár lépése váratlanul érte az uralkodóház egészét, II. Erzsébet királynőt pedig valósággal sokkolta unokája és felesége akciója, mivel annak megtételéről korábban nem egyeztettek. A hír bulvárértékén túl feltehető a kérdés, ez akkor most azt is jelenti, hogy Harry herceg és Meghan hercegné kikerül abból a finanszírozásból, amely fenntartja az uralkodóházat? Hagyományos, polgári munkájuk lesz, és hétköznapi életet fognak élni? A Guardian utánajárt a kérdéseknek.
Vágólapra másolva!

Minden valószínűség szerint Harry és Meghan Markle döntése a gyakorlatban nem azt jelenti majd, hogy minden, különleges társadalmi helyzetükből fakadó kötelezettségüket feladják, és a nagy átlagba illeszkedő polgári életre rendezkednek be. A herceg és felesége továbbra is részt vesz az uralkodócsalád intézményi életében, igaz, jóval kisebb súllyal és jelentőséggel szeretnének abban megjelenni, mint eddig. Ez valószínűleg Meghan Markle számára lehet fontos, akiről már egy ideje lehetett tudni, egyre nehezebben viseli a média rájuk irányuló figyelmét, ami különösen első gyermekük születése kapcsán erősödött fel.

Most viszont nem egyszerűen szerepvállalásaik visszafogását, hanem azt is bejelentették, hogy

Kérdés persze, hogy ez mit is jelent vagy jelenthet a gyakorlatban?

Mert, mint annyi minden más, Sussex hercege és hercegnéje esetében ez sem olyan egyszerű és egyértelmű, legyenek bármik is a konkrét szándékaik. Számos megkötés vonatkozik rájuk továbbra is, amik valószínűleg akkor is meggátolják a teljes anyagi elszakadást a monarchiától, ha kifejezetten ez irányú terveik lennének.

Harry herceg és felesége, Meghan Markle hercegné Forrás: AFP/Darren England

Miből él most a királyi család és benne a hercegi párok?

Helyzetük jobb megértéséhez nem árt tisztában lenni azzal, milyen anyagi források állnak jelenleg rendelkezésükre, milyen összegekre hogyan tesznek szert, és esetleg mik azok a komoly költséget jelentő tételek, amelyekről még akkor sem mondhatnak le, ha kivonulnak a királyi család életéből, legalábbis hercegi és hercegnéi státuszukat tekintve (Meghan Markle férje révén vált azzá, ezért a "hercegnőtől" eltérő megnevezése).

Először is, Sussex hercegi párjának jövedelme két fő forrásból tevődik össze.

Az egyik annak a pénznek egy része, amelyet az uralkodócsalád részére folyósítanak egy külön alapból. Az alap pénzeit a kincstár közvetlenül a királynőnek utalja, aki azt családja tagjai között szétosztja. Az alapba a pénz a korona jövedelmeiből kerül be. S hogy miből lesz a koronának jövedelme? Elsősorban az egész országban a koronához tartozó ingatlanokból, birtokokból, azokból a vagyonelemekből, amelyek történelmileg a királyi család tulajdonában álltak és állnak. Ilyen például a teljes Regent Street, illetve annak épületei Londonban. Az állami alap pénzmagját tehát a koronabirtokok megtermelte bevétel nyeresége jelenti.

S hogy mennyi az annyi?

Az adatok szerint a 2018-2019-es pénzügyi évben a teljes összeg 82,2 millió font volt, nagyjából 32 milliárd forint, ez a 2020-21-es időszakban 85,7 millió fontra nőtt a kincstári folyósítással. Ez az összeg arra szolgál, hogy a királyi család tagjai a hivatalos, illetve formális kötelezettségeik teljesítése során jelentkező költségeiket ebből fizessék.

Bár az uralkodócsalád, illetve egyes tagjainak népszerűsége viszonylag nagy, a briteknél ettől függetlenül is vita van arról, szükség van-e a monarchia jelentette intézményrendszerre. Sokan érvelnek úgy, hogy túl sokba kerül fenntartani azt a hozadékokhoz képest. Ám úgy tűnik, a brit uralkodócsalád gazdaságilag igenis "megéri" a briteknek, erről ebben a cikkében írt az Origo.

De mennyit kap ebből a pénzből Harry és Meghan?

Erre nincsenek adatok. Egyes kommentárok szerint Vilmos és Harry herceg 5 millió font körüli összeg felett diszponálhat. Ugyanakkor maga Harry és Meghan azt mondja, csupán bevételük 5 százaléka származik az állami alapból (amit a királynőn keresztül kapnak meg). Bevételük többi része a jelenlegi első trónörököstől, Harry és bátyja, Vilmos herceg apjától, Károly hercegtől érkezik, annak cornwalli uradalmából, Cornwall hercege címéhez kapcsolódóan.

Mi ez az uradalom, amely a királyi család pénzügyi hátterének másik fontos alapja?

A Cornwallból származó bevételek elkülönülnek az állami alaptól. A hercegi uradalom (Duchy of Cornwall) valójában nem egy bizonyos vidéket jelöl napjainkban, hanem egy hatalmas birtokrendszert jelent, amelyhez 23 megyében, illetve Walesben is tartoznak földek, ingatlanok. Cornwallban található a teljes birtokállomány 13 százaléka, ami egyébként Cornwall megye területének 2 százaléka. A teljes portfólió több száz különböző ingatlant számlál, bérleményekkel, művelési területekkel, nyári lakokkal, kastélyokkal.

A Scilly-szigetek az egyik olyan hely, ahol a cornwalli hercegséghez tartozó birtokok vannak Forrás: Getty Images/Matt Cardy

Az 1337-ben alapított hercegség (és ebből adódóan az uradalom) feje jelenleg tehát Károly herceg, aki a jelenlegi walesi herceg, majd 1969 óta, a 24. "Cornwall hercege" is egyben (a címet Wales hercegeként vehette fel, a mindenkori trónörököst megilletően). Ezzel jogosulttá vált a hercegség irányítására és az abból származó bevételek feletti rendelkezésre, és 2019-ben ennek már 50. éve, amivel Károly a címet a leghosszabb ideje viselő cornwalli herceggé vált.

Mennyi pénz származik ebből?

A hercegségből származó bevételek közvetlenül Károly herceghez kerülnek, aki az adatok szerint tavaly 931 millió fontnyi vagyonnal rendelkezhetett (kb. 363 milliárd forint). Azaz ennek "fennmaradó részével", vagyis lényegében a különböző költségek levonása utáni nyereséggel.

Ez legutóbb 21,6 millió font, közel 8,5 milliárd forint volt.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Ezt az összeget Károly herceg belátása szerint maga és családja költségeire fordíthatja (az ezt szabályozó charta szerint egész pontosan Wales hercege, Cornwall hercegnéje, Cambridge hercege és hercegnője, valamint Sussex hercege és hercegnője kiadásaira, ami lényegében Károly családját jelenti fiaival és azok feleségeivel). Fontos kitétel, hogy

ez nem szabadon elkölthető összeget jelent, mert ebből kell kigazdálkodni a személyes kiadások mellett a személyzet, a jótékonykodás és bizonyos egyéb kötelezettségek teljesítését is a királyi család tagjainak.

Nincs tételes elszámolás arra, mennyi kerül a nyereségből az egyes családtagokhoz. Az előző pénzügyi évben Károly herceg, a Cambridge-i hercegi pár és a sussexi pár 5,05 millió fontot költött tevékenységeikre.

Miből fog élni Harry és Meghan?

A szabályok értelmében, Harry és Meghan Markle jelenleg nem folytathatnak semmiféle jövedelemszerző tevékenységet. Ha azonban visszavonulnak, illetve kilépnek hivatalos szerepköreikből, némileg nagyobb mozgástér kínálkozik számukra.

Egyelőre nem tudni, milyen terveik vannak erre nézve, ám volt már arra példa korábban más uralkodói házaknál, hogy tagjaik nyilvános felszólalásokból, könyvek kiadásából tettek szert bevételekre. A Buckingham-palota közlése szerint ezek

Az éves támogatási összegek mellett, Harry és bátyja, Vilmos herceg rendelkezik magánmegtakarítással is, mivel anyjuktól, a néhai Diana hercegnőtől összesen 13 millió fontot örököltek. S minden bizonnyal számíthatnak örökségre akkor is, ha II. Erzsébet anyakirálynő halála valamikor a jövőben bekövetkezik.

Mostantól bárki odamehet Harryhez és Meghanhoz az utcán?

Ez minden bizonnyal nem így lesz a jövőben sem. A sussexi hercegi pár személyi biztonságát a brit kormánynak kötelessége biztosítani, mivel "nemzetközileg védett státuszú személyek", akikre fegyveres biztonsági személyzettel kell vigyázni. Azt nem tudni, mennyibe kerül Harry és Meghan védelme, az viszont kiderült, hogy

a teljes uralkodócsalád biztonságára évi 100 millió fontot (közel 40 milliárd forintot) kell fordítani.

Károly herceg, Kamilla hercegné és Meghan Markle Forrás: Chris Jackson/Getty Images

Minden bizonnyal Harry herceg és felesége biztonságának garantálása megdobja a védelmi kiadásokat, ha a pár betartja szavát, és valóban ingázni fog az Egyesült Királyság és Kanada között. Az biztos, hogy a brit földtől nem szakadnak el teljesen, hiszen megtartják egyik nyaralójukat Windsorban, aminek felújítására tavaly 2,4 millió fontot költöttek az állami alapból. A pár azt mondta, ezt fogják a jövőben angliai otthonuknak tekinteni.

Harry herceg és felesége a jövőben is az alap pénzéből fedezheti azoknak a tengerentúli látogatásaiknak költségeit, melyeket a királynő képviseletében tesznek meg. Viszonyításként: a Csendes-óceán déli térségében a nemzetközösségi tagoknál tett látogatásuk 2018-ban 81 ezer fontba került.