Kiváló magyar gazdasági adatok és nemzetközi feszültség az év első hetében

gazdaság fejlődés autógyár munkás informatikus
Munkatársak dolgoznak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárának szerelősorán, ahol a B-osztályú Mercedes személyautókat gyártanak.
Vágólapra másolva!
A Közel-Keletre figyelt a világ 2020 első teljes hetében. Az amerikai-iráni konfliktus feszültsége rányomta bélyegét az arany és az olaj árára, melyek régen látott táncba kezdtek a kereskedés során. A héten érkeztek friss magyarországi makrogazdasági adatok az előző év utolsó hónapjairól, és nagy bejelentést tett a legnagyobb hazai bank, az OTP is. Gyenge adatokat jelentett a Tesco, miközben a svéd IKEA kártérítés megfizetésére tett ajánlatot egyes vásárlóinak. Heti gazdasági összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Remek adatok érkeztek a magyar gazdaság teljesítményéről

Az év első hetében különösen sok friss statisztikai adat érkezett meg 2019 utolsó hónapjaira vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH), melyek a magyar gazdaság sikereiről árulkodnak.

A fontosak között is az egyik legfontosabb, hogy kitart a rekord magas szintre jutott foglalkoztatás a történelmileg alacsony munkanélküliség mellett. A tavaly szeptember-novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 23 ezerrel, 0,5 százalékkal több, 4 millió 517 ezer volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,6 százalékponttal 70,2 százalékra emelkedett. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 10 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma 19 ezerrel csökkent. Mindezzel párhuzamosan a fenti időszakban 3,5 százalék maradt a munkanélküliségi ráta.

Rekordszinten maradt a hazai foglalkoztatás Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A várakozásokat némileg felülmúlta a bruttó bérek októberi emelkedése, ami a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum-emelések hatására következett be. 2019. októberben a bruttó átlagkereset 365.100 forint volt, 11,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2019. január–októberben a bruttó átlagkereset 360.400, a nettó átlagkereset 239.700 forint volt, mindkettő 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 52,5 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében.

Csúcson a fogyasztás is. A friss adatok szerint 6,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző havi 6,2 százalékos növekedés után, így a negyedik negyedévben gyorsulás látszik a kiskereskedelemben, ami erős támasz maradhat a GDP-növekedés fenntartásához is. A kiskereskedelmi forgalom novemberi gyorsulását az októberi 11,6 százalékos bérnövekedés, illetve a közel 8,5 százalékos nettó reálbérnövekedés mellett a Fekete Péntek-akciók is támogathatták. Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 7,3 százalék volt, míg az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek az eladások.

Éves összehasonlításban sokat erősödött az ipari termelés is. 2019 novemberében az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A termelés az év első tizenegy hónapjában 6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1 százalékkal csökkent.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Nagy bejelentést tett az OTP

Az OTP Bank lezárta a szlovén SKB Bank felvásárlását, ezzel a szlovén piacon is megjelent - közölte Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a héten. Az OTP-nek ez az első szlovéniai befektetése, az SKB Bank felvásárlásával annak 99,73 százalékos tulajdonosa lett - mondta. A szlovén piacon organikus növekedést és akár további felvásárlásokat is terveznek, hosszú távon pedig 25-30 százalékos piaci részesedés elérését. Csányi ugyanakkor kitért arra, hogy az OTP bankcsoport tavaly túlteljesítette az előző éves eredményeket, minden pénzügyi mutatóban jól teljesítettek az előzetes adatok szerint, a gyorsjelentést februárban teszik majd közzé.

Felfordulás majd lenyugodás tőzsdén

Világszerte kilőttek a tőzsdék, beszakadt az olaj árfolyama és elszabadult az arany ára annak következtében, hogy január elején amerikai dróntámadás végzett egy magas rangú iráni tábornokkal. Ugyanakkor a hét második felére visszaállt a nyugalom, köszönhetően annak, hogy Donald Trump amerikai elnök kijelentette, nem fog tovább eszkalálódni a katonai konfliktus Irán és az Egyesült Államok között, de gazdasági szankciók elképzelhetőek. Donald Trump nyilatkozatát követően a hét közepén az olaj árfolyama beszakadt. A WTI árfolyama több mint 5 százalékot zuhant, 60 dollár alá került, ahol utoljára december 16-án járt az árfolyam, ami közel 4 hónapja nem látott mértékű esésnek felel meg. A Brent árfolyama 4,4 százalékkal került lejjebb, 65 dollár közelébe. Az arany ára ugyanakkor az 1600 dollárt ostromolta, a drágulás mértéke a katonai támadást követő napokban nagyobb volt, mint amelyet Kuvait iraki lerohanásakor szenvedett el a nemesfém jegyzése.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Már lehet foglalkozni az adóbevallásokkal

A héttől elérhető a 19SZJA személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványa és a kitöltéséhez szükséges felület. Azok, akik maguk készítenék el a bevallásukat, már használhatják a webes kitöltő programot is, ami a legegyszerűbben a NAV eSZJA oldaláról érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők. A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun nyújtja be a bevallását. Saját adóbevallási tervezetét március 15-től bárki megnézheti az Ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon.

Kártérítést fizet az IKEA

Az IKEA 46 millió dolláros kártérítést fizet két amerikai szülőnek, miután a kétéves gyerekük egy ledőlt szekrény miatt meghalt 2017-ben. A svéd bútorgyártó 2017-ben 29 millió darab fiókos szekrényt hívott vissza, miután azok folyamatosan eldőltek, nyolc esetben pedig halálos kimenetelű balesetet okoztak. Az áldozatok mind három év alatti gyerekek voltak.

Minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra tavaly

Minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra 2019-ben - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, a kormány összesen 101 nagyberuházásról tudott megállapodást kötni külföldi és magyar nagyvállalatokkal, ami hárommal több, mint a 2018-ban elért korábbi csúcs. A beruházások összértéke eléri az 1705 milliárd forintot, ami szintén abszolút rekordnak tekinthető, és a tavalyi GDP csaknem 4 százalékát teszi ki - hangsúlyozta. A kormány összesen 156 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette ezeknek a beruházásoknak a megvalósulását.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Történelmi mélyponton a munkanélküliség az EU-ban

Tizenegy éves mélyponton stagnált novemberben az euróövezeti munkanélküliségi ráta. Az Európai Unióban pedig a statisztikák kezdete óta a legalacsonyabb szinten áll a munkanélküliségi ráta. Novemberben az előző havival megegyezően 7,5 százalékon állt a szezonálisan kiigazított munkanélküliség az euróövezet 19 tagállamában. Egy évvel korábban, 2018 novemberében 7,9 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta. A novemberi 7,5 százalék 2008 júliusa óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Eladnak egy ikonikus magyar márkát

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg a hungarikumok gyűjteményébe sorolt hollóházi porcelánt gyártó és forgalmazó céget, a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét. Az elmúlt közel tíz évben több százmillió forintot költöttek a gyártó cég talpra állítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. A 30 millió forint jegyzett tőkéjű Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészeinek kikiáltási ára 175 millió forint.

Újraindítják a kettős élelmiszerminőséggel kapcsolatos vizsgálatokat

Újabb átfogó vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az úgynevezett kettős élelmiszerminőség kimutatására. A vizsgálatnak az a célja, hogy a hatóság megállapítsa,a nyugat-európai élelmiszergyártók hátrányos helyzetbe hozzák-e a magyar fogyasztókat azzal, hogy eltérő, illetve gyengébb minőségű élelmiszereket készítenek az itteni piac számára. A Nébih már vizsgálódott ebben a tárgyban 2017-ben, és számos esetben igazolni vélte a kettős élelmiszerminőség meglétét, ahogy más környékbeli tagországok élelmiszerbiztonsági hatóságai is erre a következtetésre jutottak. Akkoriban azonban még nem volt egységes szempontrendszer, így a vizsgálatok eredményei nem voltak egzaktak.

Vége a streaming csatornák reklámmentességének?

Az egyre komolyabb harc miatt a streaming platformoknak előbb-utóbb dönteniük kell: vagy emelik az előfizetési díjakat, vagy beengedik a reklámokat. A The Trade Desk és a YouGov reklámtechnikai társaság most közzétett felmérése szerint – amelyben mintegy 3 ezer fogyasztót kérdeztek meg –
az amerikaiak 59 százaléka nem hajlandó többet fizetni havi 20 dollárnál (6 ezer forint) a streaming szolgáltatásokért, míg a válaszadók harmada ezt a limitet 30 dollárnál (9 ezer forint) húzza meg. Ugyanakkor az amerikai fogyasztók 53 százaléka hajlandó lenne hirdetéseket megnézni minden második epizód után, ha ez csökkentené havi előfizetésük költségét.

Illusztráció Forrás: AFP/Alexander Heinl

Ingyenes azonnali átutalást vár el az MNB

Az MNB kifejezetten elvárja a bankoktól olyan lakossági számlacsomagok biztosítását, amelyek korlátlan számú átutalást tesznek lehetővé külön tranzakciós díj megfizetése nélkül az azonnali fizetési rendszer márciusi indulását követően. Ezt alacsony, mindenki számára elérhető számlavezetési díjak mellett kell megtenni, tekintettel a hazai bankok jelenleg is fennálló drága árazására. Minden banknak nyújtania kell tehát olyan bárki által igénybe vehető lakossági számlacsomagot, amely alacsony számlavezetési díj mellett lehetővé teszi korlátlan számú átutalás indítását.

Viharfelhők gyűlnek a Tesco fölött

Csökkent a Tesco forgalma a karácsony körüli üzleti időszakban. A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat Londonban ismertetett jelentése szerint a visszaesés különösen a közép-európai érdekeltségeket érintette, mindenekelőtt a lengyelországi üzletág átalakítása miatt. Ez utóbbival kapcsolatban pedig napvilágot látott, hogy a Lidllel egy tulajdonosi körhöz tartozó német kereskedelmi lánc, a Kaufland 2020. február 1-én átvesz a Tesco Polskától három hatalmas hipermarketet a dolgozóival együtt. Az egyik krakkói, a másik kettő varsói, ez utóbbinál az egész ingatlan tulajdonosa a Tesco.